Binnenland

Ambtenaren kregen de wind van voren van Onderwijsminister Wiersma

21-04-2023 08:57

Minister Dennis Wiersma. Screenshot Ministerie van OCW/Youtube

Door: Jan Omvlee, TPO- Minister van Primair en Secondair Onderwijs Dennis Wiersma (VVD) is in het eerste jaar van zijn ministerschap regelmatig ”uit zijn plaat gegaan” richting ambtenaren. De Telegraaf schrijft erover op basis van een aantal anonieme bronnen binnen het ministerie, en Wiersma erkent via een woordvoerder dat de voorvallen plaats hebben gevonden. Met deuren smijten, schreeuwen, en mensen laten huilen, het zijn niet bepaald de communicatieve vaardigheden die je zou willen in een leidinggevende.

Wiersma zou dit gedrag, in het onderwijs ook wel bekend als ”pesten”, vooral hebben vertoond richting jongere ambtenaren in de beginfase van hun carrière. Volgens zijn woordvoerder was hij soms ”te veeleisend, te scherp en soms te fel”, maar is dit inmiddels verbeterd. Na het uitbreken van de rel rond Matthijs van Nieuwkerk bij BNN-VARA, begon er ook binnen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport wat te bewegen. Na interne klachten zou Wiersma hebben beseft dat hij te veeleisend is richting zijn mensen. De gesprekken die toen zijn opgestart tussen Wiersma en zijn ambtenaren, zijn nog steeds aan de gang. In het eerste jaar sinds zijn aantreden zijn er wel meerdere ambtenaren ander werk gaan zoeken.

Nu is het aantal meldingen van ongewenst gedrag bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport in 2022 gestegen ten opzichte van voor de coronapandemie. Tijdens corona lag dit aantal sowieso lager vanwege het vele thuiswerken. De stijging past volgens het ministerie zelf in een trend waarbij er meer aandacht is voor bijvoorbeeld intimidatie of discriminatie op de werkvloer. Er is al een onderzoek ingesteld naar omgangsvormen bij een onderdeel van OCW, maar daar wilde het ministerie niet bij vermelden om welk onderdeel het ging.