Buitenland

Dominic Raab neemt ontslag

21-04-2023 12:47

Dominic Raab bij Downing Street 10., vorige maand. Alistair Grant via AP

Door: Jan Omvlee, TPO- Weer een nieuw hoofdstuk in de soapserie van de Britse politiek. Vicepremier Dominic Raab heeft zich vrijdag teruggetrokken als vicepremier, na een rapport over het pestgedrag waarvan hij door verschillende ambtenaren werd beschuldigd.

In zijn ontslagbrief zegt Raab dat hij het als zijn plicht ziet om de uitkomst van het onderzoek te accepteren, maar merkt hij ook op dat niet alle beweringen over hem in het rapport gegrond werden verklaard. Hij zegt ook dat de onderzoekers bij het definiĆ«ren van pestgedrag de lat zo laag hebben gezet, dat het een ”gevaarlijk precedent” schept. Het rapport zou zo valse claims van pestgedrag aan kunnen moedigen.

Premier Sunak benadrukt dat Raab de keuze om af te treden zelf heeft genomen. Hij accepteert het opstappen wel, en zal op zoek moeten naar een nieuwe vicepremier. Raab blijft nog wel zitten als parlementslid, maar de oppositie van Labour zegt dat hij ook daarvoor ongeschikt is. Ook zegt Labour-leider Starmer dat Sunak Raab nooit aan had moeten stellen, en hem na het rapport had moeten ontslaan in plaats van hem op te laten stappen.

Volgens het rapport, in handen van de BBC, zou Raab een aantal malen ”intimiderend” hebben opgetreden tijdens vergaderingen met beleidsmedewerkers. Hij zou dit hebben gedaan op een manier die verder ging dan nodig was om kritische feedback te leveren. Hij zou zich niet constructief hebben opgesteld in zijn kritiek, en zo beledigend zijn geweest voor de ambtenaren.