Klimaat

Lange celstraffen voor Britse Just Stop Oil-activisten die brug bij Londen blokkeerden

22-04-2023 11:26

Queen Elizabeth II Bridge
De Queen Elizabeth II bridge. Google Streetview.

Twee Just Stop Oil-demonstranten die in oktober vorig jaar een brug over de Thames bij Londen beklommen en een urenlange verkeersopstopping veroorzaakten nadat de politie de brug voor het verkeer afsloot, zijn veroordeeld tot jarenlange celstraffen.

Morgan Trowland (40) en Marcus Decker (34) zijn respectievelijk veroordeeld tot drie jaar en twee jaar en zeven maanden gevangenisstraf voor het veroorzaken van openbare overlast.

Rechter Shane Collery KC motiveerde haar uitspraak met:

“Jullie moeten gestraft worden voor de chaos die jullie hebt veroorzaakt, ook om anderen ervan te weerhouden dit na te doen. Jullie geloofden duidelijk dat jullie het beter wisten dan iedereen anders. Kortom, iedereen kan wat jullie betreft de pot op.”

‘Ik verwelkom dit vonnis’

Naar aanleiding van de uitspraak zei de Britse minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman:

“Deze egoïstische demonstranten zorgden ervoor dat families begrafenissen misten, kostten bedrijven geld, verstoorden hulpdiensten en brachten chaos toe aan het gezagsgetrouwe publiek. Ik verwelkom het vonnis van de rechtbank. Anderen die overwegen soortgelijke stunts uit te halen, moeten hier nota van nemen.”

 

Artikel gaat verder na afbeelding:

Van links af: Morgan Trowland en Marcus Decker. Foto: Politie Essex.

 

40 uur afgesloten

Het tweetal gebruikte touwen en ander klimmateriaal om in oktober vorig jaar de kabels van de brug op te klimmen. Ze bereikten een punt op bijna 60 meter boven de weg, ontvouwden een reusachtig Just Stop Oil-spandoek en “richtten hangmatten op en bleven daar”, aldus de aanklagers tijdens het proces.

De Queen Elizabeth II Bridge, die de M25 in Essex en Kent verbindt, was meer dan 40 uur gesloten voor verkeer.

Reactie Just Stop Oil

Just Stop Oil heeft in een persbericht laten weten dat ze de straffen ‘draconisch’ vinden en de Britse overheid ‘genocidaal’:

“Just Stop Oil zal zich door deze draconische straffen niet laten tegenhouden. Wanneer één van ons wordt opgesloten zullen tien anderen hun plaats innemen. We moeten osn verenigen tegen deze genocidale overheid en dapper blijven.”

Eerder deze week verstoorde Just Stop Oil de wereldkampieoenschappen snooker. De Londense politie vreest ook voor acties van Just Stop Oil tijdens de marathon van Londen dit weekend.