Buitenland

Zwitserse Lareb waarschuwt voor nep-erectiepillen, man met erectie in ziekenhuis

22-04-2023 10:56

Banaan
Shutterstock.

Begin 2023 werd een man naar de spoedeisende hulp van een Zwitsers ziekenhuis gebracht na het innemen van erectiepillen. Hij had een aanhoudende erectie, beenkrampen en rugpijn, aldus Swissmedic (het Zwitserse Lareb) in een persbericht.

De ingenomen pillen waren een niet-goedgekeurd middel uit onbekende buitenlandse bron. Swissmedic waarschuwt tegen het consumeren van potentieverhogende middelen die in het buitenland zijn besteld.

Het preparaat werd later geanalyseerd door Swissmedic. Het bleek dat het aanzienlijk overdreven gedoseerd was. Er werd 194 mg sildenafil aangetroffen. De man had twee tabletten ingenomen, wat vele malen hoger is dan de aanbevolen maximale dosis.

Kwaliteitsgebreken

In 2019 onderzocht Swissmedic in beslag genomen erectiebevorderaars. Bij ongeveer de helft van de geanalyseerde monsters werden kwaliteitsgebreken aangetroffen, waaronder massale overdosering bij 15 procent van alle onderzochte preparaten.

Vorig jaar onderschepten de Zwitserse douaneautoriteiten volgens Swissmedic bijna 6800 pakketten met geneesmiddelen. Bijna 80 procent daarvan bevatte potentieverhogende middelen. waardoor erectiepillen de meest illegaal geïmporteerde medicijnen in Zwitserland zijn.

Swissmedic raadt over het algemeen af om geneesmiddelen via het internet te kopen. Medicijnen die via internet worden gekocht kunnen een groot gezondheidsrisico vormen.