Media

NPO vraagt staatssecretaris erkenning van Ongehoord Nederland in te trekken

24-04-2023 13:09

Bron: Screenshot NPO Ongehoord Nieuws

Door Bert Brussen, TPO – In een brief aan staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu (D66) heeft de NPO maandag gevraagd om ‘de voorlopige erkenning’ van Ongehoord Nederland (ON!) in te trekken. Het verzoek aan de staatssecretaris volgt op een derde boete die maandag werd opgelegd aan ON!.

Volgens de NPO ziet de ‘Raad van Bestuur geen andere uitweg na het opleggen van drie sancties’.

De NPO meent dat ON! ‘nog steeds nog steeds onvoldoende uitvoering aan de bereidheid tot samenwerking binnen het publieke omroepbestel. Daardoor kan de NPO niet meer volledig aan haar wettelijke taak voldoen’.

De NPO schrijft in de brief aan de staatssecretaris onder andere:

“De NPO kan haar taken alleen vervullen als de omroepen tot de vereiste samenwerking bereid zijn. De wijze waarop ON! participeert in de samenwerking ten behoeve van de landelijke publieke mediadienst brengt de integriteit van het bestel en de uitvoering van de wettelijke taakopdracht ernstig in gevaar. De positie van ON! belemmert de samenwerking tussen de omroepen die voor de aan de NPO opgedragen wettelijke taak noodzakelijk is. Voorts wil ON! in haar programma’s de Journalistieke Code niet toepassen. Het verspreiden van onjuiste informatie op de publieke omroep en gebrekkige onafhankelijkheid en objectiviteit tasten echter het vertrouwen van het publiek in de publieke omroep als geheel aan.