Buitenland

Op onverklaarbare wijze ernstig verminkte dode koeien gevonden in Texas

24-04-2023 11:55

Cattle mutilation
CC-Foto: J. N. Stuart/Flickr. https://www.flickr.com/photos/stuartwildlife/5559228477

AUSTIN, Texas (AP) – Zes verminkte koeien zijn dood aangetroffen op verschillende percelen langs een Texaanse snelweg die zich uitstrekt over drie counties, maakten de autoriteiten deze week bekend.

Terwijl de dood van een 6-jarige koe werd onderzocht, werden vijf andere soortgelijke voorvallen gemeld langs het gebied nabij College Station dat Madison, Brazos en Robertson counties omspant, zeiden ambtenaren van de Sheriff van Madison County woensdag in een Facebook-post. Vergelijkbare verminkingen zijn gemeld in de hele VS en inspanningen om te coördineren tussen agentschappen waren aan de gang, zei het kantoor van de sheriff.

‘Duidelijke precissie’

De 6-jarige koe werd gevonden met een “rechte, schone snede, met duidelijke precisie” waarbij de huid rond één kant van de mond van het dier werd verwijderd, zeiden de autoriteiten. De tong werd ook verwijderd, zonder bloedverlies. De veehouders meldden dat geen roofdieren of vogels de resten hadden opgescharreld, aldus het bureau van de sheriff.

De koeien werden in vergelijkbare omstandigheden gevonden, maar in twee gevallen werden extra uitwendige organen verwijderd, aldus de sheriff.

Elke koe was op een andere plaats verminkt en er waren geen tekenen van strijd, het gras was ongestoord en er waren geen voetafdrukken of bandensporen ontdekt rond de overleden koeien, aldus het bericht.

De doodsoorzaak van alle zes koeien blijft onbekend.

Madison County Sheriff ambtenaren reageerden zondag niet op een verzoek om commentaar.

 

Artikel gaat verder na Facebook-post.

 

Cattle mutilation

Op onverklaarbare wijze verminkt en dood vee (‘cattle mutilation‘) wordt al aangetroffen zo lang als de mens vee houdt. Maar pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw raakte het fenomeen ook bekend bij een groot publiek door een reeks van mysterieuze verminkingen in de Verenigde Staten.

Niet zelden wordt onverklaarbaar verminkt vee in verband gebracht met UFO’s of geheime experimenten door de overheid. Zo zouden ‘zwarte helikopters’ zonder zichtbare registratietekens zijn gezien vlak voor de karkassen werden aangetroffen.

FBI-onderzoek

Eind jaren zeventig vorige eeuw deed de FBI een officieel onderzoek naar de veeverminkingen. Hieruit werd geconcludeerd dat tienduizenden dieren slachtoffer werden van de verminkingen, maar dat de overgrote meerderheid kon worden verklaard door natuurlijke fenomenen, zoals insecten, huidscheuringen door het opzwellen van karkassen of roofdieren.

Een klein gedeelte van de meldingen kon echter niet worden opgehelderd.

Anti-stollingsmiddelen

Uit latere onderzoeken door de Amerikaanse overheid bleek dat in sommige gevallen de dode dieren sporen van verdovingsmiddelen en antistollingsmiddelen in het bloed hadden. Ook werd geconcludeerd dat de chirurigsche methoden waarmee delen van het karkas waren verwijderd gedurende de jaren steeds preciezer zijn geworden.

Skeptici houden het op natuurlijke oorzaken zoals ziektes en roofdieren, maar sommige veehouders zijn er van overtuigd dat er geen natuurlijke oorzaak is. Zo waren het vaak de meest gezonde dieren die plotseling, zonder zichtbare symptomen van ziekte, slachtoffer werden en zat er in sommige gevallen zo weinig tijd tussen het moment waarop het dier voor het laatst in leven werd gezien en de vondst van het dode dier dat een dodelijke ziekte of natuurlijke oorzaak opgemerkt had moeten worden.

Ook het feit dat aaseters de verminkte karkassen stelselmatig links laten liggen duidt er volgens de veehouders op dat er geen sprake kan zijn van natuurlijke oorzaken.

‘Witachtige substantie’

Uit laboratoriumonderzoek van de weefsels bleek dat bij de meeste dieren niets afwijkends werd aangetroffen, maar dat in sommige gevallen extreem veel of juist extreem weinig mineralen en vitaminen aanwezig was.

In zeldzame gevallen waren het hart en de lever veranderd in een ‘witachtige substantie’ of bleken de botten zeer breekbaar, of was het bloed ‘licht roze’. Uit verder onderzoek kon weliswaar worden geconcludeerd dat een specifieke bacterie werd aangetroffen in het hart, maar dat het onmogelijk was een link tussen de bacterie en de verminking te bewijzen.

Een geopperde hypothese is stralingsziekte door radioactieve straling als gevolg van nucleaire proeven in de omgeving van de dieren, maar deze hypothese werd verworpen omdat radioactieve straling niet konn verklaren waarom er antistollingsmiddelen in het bloed werd aangetroffen. Bovendien werden de verminkte dieren ook gevonden in gebieden waar geen sprake kon zijn van radioactieve straling.

Aliens

In 1989 publiceerde onderzoeksjournaliste Linda Moulton Howe het boek Alien Harvest: Further Evidence Linking Animal Mutilations and Human Abductions to Alien Life Forms, gebaseerd op haar radiodocumentaire A Strange Harvest uit 1980 waarvoor zij een regionale Emmy Award won. In zowel de radiodocu als haar boek concludeert Howe dat sommige gevallen van cattle mutilation het gevolg zijn van onbekende technologie die wordn gebruikt door ‘aliens’ en dat de Amerikaanse overheid weet heeft van deze zaken maar dit in de doofpot stopt. In 2015 werd haar boek bekroond met de regionale Southwest Book Award.

Howe heeft overigens nooit enig hard bewijs kunnen produceren waaruit blijkt dat ‘aliens‘ verantwoordelijk zijn voor de veeverminkingen of dat er een complot gaande is waarin de Amerikaanse overheid geheime experimenten uitvoert op vee, al dan niet in samenwerking met ‘aliens’.