Buitenland

WHO waarschuwt voor ‘bio hazard’ na inname laboratorium in Khartoem, Soedan

25-04-2023 20:14

Bio-hazard
Shutterstock.

GENEVE, 25 april (Reuters) – In de Soedanese hoofdstad Khartoem bestaat een “hoog risico op biologisch gevaar” nadat een van de strijdende partijen een laboratorium met mazelen- en cholerapathogenen en ander gevaarlijk materiaal in beslag heeft genomen, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie WHO op dinsdag.

De vertegenwoordiger van de WHO in het land, Nima Saeed Abid, zei via een videoverbinding vanuit Soedan tegen verslaggevers in Genève dat technici geen toegang konden krijgen tot het Nationaal Laboratorium voor Volksgezondheid om het materiaal veilig te stellen.

“Dit is de grootste zorg: geen toegang voor de laboranten om naar het laboratorium te gaan en het biologisch materiaal en de beschikbare stoffen veilig in te sluiten,” zei hij, zonder te specificeren welke partij de faciliteit in beslag heeft genomen.

Tenminste 459 doden

Op 15 april braken gevechten uit tussen de Soedanese strijdkrachten en paramilitairen van de Snelle Strijdkrachten (RSF). Volgens de laatste cijfers van de WHO zijn daarbij ten minste 459 doden en 4072 gewonden gevallen. Abid zei dat dit een onderschatting was en voegde eraan toe dat hij de afgelopen dagen zelf twee lichamen op straat had gezien.

Door de gevechten zijn ziekenhuizen en andere essentiële diensten lamgelegd en zijn velen in hun huizen gestrand met een slinkende voorraad voedsel en water. De WHO heeft melding gemaakt van 14 aanvallen op gezondheidsinstellingen sinds het begin van de gevechten en brengt haar personeel in veiligheid.

Abid zei dat hij maandag van Khartoem naar Port Sudan werd overgebracht als onderdeel van een groot konvooi dat 30 uur lang door de woestijn reed.

Het Bureau voor humanitaire hulp van de Verenigde Naties (OCHA) heeft een deel van zijn activiteiten in delen van Soedan moeten terugschroeven vanwege de hevige gevechten.

Vijf hulpverleners gedood

Sinds het uitbreken van de gevechten zijn ten minste vijf hulpverleners gedood en de twee VN-organisaties die personeel hebben verloren, de Internationale Organisatie voor Migratie en het Wereldvoedselprogramma, hebben hun activiteiten opgeschort.

“In gebieden waar hevige gevechten onze humanitaire operaties hebben belemmerd, hebben we onze voetafdruk moeten verkleinen”, aldus Jens Laerke, woordvoerder van het OCHA. “Maar we blijven ons inzetten voor de bevolking van Soedan.”

Patrick Youssef, regionaal directeur voor Afrika van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), drong er bij andere landen op aan druk te blijven uitoefenen op Soedan om een “duurzame oplossing” te vinden, zelfs nadat de buitenlanders waren geëvacueerd.