Buitenland

Poetin: ‘Rusland moet snel optreden tegen de economische agressie van het Westen’

28-04-2023 18:29

Vladimir Poetin
Vladimir Poetin (Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP).

MOSKOU, 28 april (Reuters) – President Vladimir Poetin heeft vrijdag gezegd dat Rusland snel moet optreden tegen wat hij de “economische agressie” van het Westen noemt, en dat Moskou de banden met landen in Eurazië, Afrika en Latijns-Amerika zal aanhalen.

De economie van Rusland heeft dit jaar te kampen gehad met verschillende uitdagingen, waaronder een zwakkere roebel, lagere energie-inkomsten en een verder isolement nu westerse landen sancties blijven opleggen vanwege de acties in Oekraïne.

“Vandaag, tegenover de economische agressie van het Westen, moeten het parlement, de regering en alle regionale en lokale autoriteiten duidelijk en snel optreden als één samenhangend team”, zei Poetin tegen een vergadering van Russische wetgevers.

2% begrotingstekort

“We laten Rusland niet in een isolement. Integendeel, we gaan pragmatische, gelijkwaardige, wederzijds voordelige, uitsluitend op samenwerking gerichte betrekkingen met bevriende landen in Eurazië, Afrika en Latijns-Amerika uitbreiden,” zei hij.

Minister van Financiën Anton Siluanov zei vrijdag dat Moskou’s prognose van een begrotingstekort van niet meer dan 2% van het bruto binnenlands product (bbp) in 2023 nog steeds geldig was, maar dat de verwezenlijking daarvan zou afhangen van de inkomsten uit olie en gas, meldden Russische persbureaus.