Binnenland

Vluchtelingenwerk: ‘Maatregelen kabinet opvang asielzoekers voor de bühne’

28-04-2023 15:10

Rohingya in vluchtelingenkamp Cox's Bazar, in Bangladesh. Mamunur Rashid/Shutterstock

In een vrijdag gepubliceerde reactie van Vluchtelingenwerk op de door het kabinet gecommuniceerde te verwachten  aantallen asielzoekers dit jaar, noemt de vluchtelingenorganisatie de maatregelen van het kabinet ‘voor de bühne’.

Volgens Vluchtelingenwerk moet het kabinet nu met ‘langetermijnoplossingen’ komen:

“De staatssecretaris kondigt maatregelen aan die het inwilligingspercentage van asielverzoeken naar beneden zouden moeten halen. Dit is niets anders dan een poging om niet langer bescherming te bieden aan mensen die dat nodig hebben en vluchten voor oorlog of geweld. Dat is buitengewoon zorgelijk voor mensen die uit landen komen waar hun veiligheid op het spel staat.

Veel aangekondigde maatregelen lijken bovendien voor de bühne te zijn. Zo worden maatregelen op landenbeleid aangekondigd, terwijl tegelijkertijd erkend wordt dat het landgebonden asielbeleid geen directe invloed heeft op ontwikkelingen in de inwilligingspercentages.

Aanpassingen hierop zullen daarom niet veel andere resultaten opleveren. Andere maatregelen, zoals een strengere controle op de ingewilligde asielverzoeken, maken het beleid onnodig veel ingewikkelder of zullen weinig effect hebben, zoals een aanscherping van het groepenbeleid. Een recente rechterlijke uitspraak oordeelde in deze juist dat de bewijslast voor groepen minder zwaar moet zijn.

Lange-termijnoplossingen zijn daarom nodig, juist bij deze aantallen. Premier Rutte moet niet de handdoek in de ring willen gooien door zich achter aantallen en prognoses te verschuilen, maar daadkracht tonen.”