Buitenland

Bloedige details machetemoord metrostation Wenen: ‘Handen en voeten afgehakt’

29-04-2023 13:22

Machete
Shutterstock.

Door Bert Brussen, TPO – Op 20 april vond in het Oostenrijkse Wenen in een metrostation een gruwelijke moord plaats. Het slachtoffer, een 31-jarige man van Algerijnse afkomst, was gruwelijk verminkt. Volgens getuigen werd de man door meerdere mannen aangevallen en werd er op hem ingehakt met kapmessen.

De polizei kon een 24-jarige verdachte oppakken, ook een man van Algerijnse afkomst. Deze verdachte probeerde voor de polizei te vluchten door in de Donau te springen, maar kon later alsnog worden gepakt.

Vertrouwelijke details van deze zaak zijn gelekt naar de Oostenrijkse tabloid OE24.

Handen en voeten afgehakt

Volgens de gelekte documenten gaat de polizei er vanuit dat het slachtoffer door ‘maximaal 10 man’ is aangevallen. Het slachtoffer zou tegen de grond zijn gedrukt en terwijl hij door meerdere mannen werd vastgehouden hakten anderen op hem in met kapmessen. Zijn handen en voeten werden ‘zo goed als afgehakt’ terwijl anderen ‘op hem in bleven slaan’.

Tsjetsjeense drugsbendes

Het motief voor de gruwelijke moord is nog onduidelijk, maar het gebied waar de moord plaatsvond staat bekend als een gebied waar Tsjetsjeense drugsbendes heersen. Ook Noord-Afrikaanse en Afghaanse criminelen claimen het gebied als hun territorium. Het is dus mogelijk dat het slachtoffer iets te maken had met drugscriminaliteit.

Eerder werd in hetzelfde gebied de 13-jarige Leonie gedrogeerd met xtc, verkracht en vermoord. Meerdere jonge Afghaanse asielzoekers, waarvan tenminste één minderjarig, werden als verdachte in deze zaak opgepakt. Eén van de verdachten verbleef illegaal in Oostenrijk en had tijdens het begaan van de misdaad al uitgezet moeten zijn.

Asielcrisis Oostenrijk

Net als de meeste EU-landen heeft ook Oostenrijk van tijd tot tijd te kampen met een asielcrisis. In 2022 deden 112.272 mensen een asielaanvraag in Oostenrijk, volgens het statistiekenbureau Statista.

In Wenen heeft bijna de helft van de bevolking een migrantenafkomst, in meerderheid zijn dit Duitsers en Roemenen.

In 2021 was 39% van alle misdaad- en misdrijfverdachten in Oostenrijk van buitenlandse afkomst. Van alle gedetineerden is meer dan 55% van buitenlandse afkomst. De afgelopen jaren nam het aandeel allochtonen in de gevangenis af, het aandeel allochtonen die verdacht worden van een misdrijf of zijn veroordeeld nam licht toe.