Binnenland

COA wil azc Budel openhouden tot 2028, bevestigt vergunningaanvraag

03-05-2023 17:39

Azc
Een azc. Foto: Inge van Mill/COA.

Door Bert Brussen, TPO – Het COA is inderdaad bezig met een omgevingsvergunningaanvraag voor het terrein in Budel waar het azc van de gemeente Cranendonck is gevestigd. Het COA bevestigt tegenover het ANP dat er wordt gestreefd naar het open houden van het azc tot in 2028.

Op 8 februari 2028 loopt de bestuursovereenkomst tussen het COA en de gemeente over de bestemming van het terrein af. Het terrein is echter eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf en de huurovereenkomst tussen het COA en het Rijksvastgoedbedrijf is in principe onbeperkt.

Vergunningaanvraag intrekken

Dinsdagavond bleek dat de gemeente Cranendonck, het COA en staatssecretaris Eric van de Burg (VVD) samen gaan bespreken hoe verder te gaan met het azc waarvoor nauwelijks nog draagvlak is onder inwoners van de gemeente. Daarom wil de gemeente dat het azc voorgoed de deuren sluit op 1 juli 2024. Het contract loopt af op 1 mei 2024.

Het COA laat weten bereid te zijn de vergunningaanvraag in te trekken als ook de staatssecretaris vindt dat het azc voorgoed moet sluiten.