Buitenland

Polen wil ‘in uitzonderlijke situaties’ verdachte schepen in Oostzee tot zinken brengen

04-05-2023 16:22

Polen, marine
Een landingsvaartuig van de Poolse marine. Wojciech Wrzesien / Shutterstock.com

WARSCHAU, 4 mei (Reuters) – De Poolse regering heeft ontwerp-wetgeving goedgekeurd die het leger in staat zou stellen een vijandelijk schip tot zinken te brengen dat een belangrijke gaspijpleiding van Noorwegen via de Oostzee als doelwit heeft, na de waarschuwing van de NAVO dat Rusland onderzeese energie-infrastructuur zou kunnen saboteren.

In “uitzonderlijke situaties” en wanneer andere opties zijn uitgeput, zou het leger een terroristische aanval mogen verijdelen door een vijandelijk schip of luchtschip tot zinken te brengen, aldus de regering donderdag.

Russische spionage

Polen, een belangrijke bondgenoot van Oekraïne en een strategische partner voor wapenleveringen aan Kiev, zegt regelmatig het doelwit te zijn geweest van Russische spionage. Het land is een jaar geleden afgesneden van Russische gasleveringen en is afhankelijk van LNG-invoer en pijpleidingen uit Noorwegen.

Rusland kan onderzeese kabels saboteren om westerse landen te straffen voor steun aan Oekraïne, waarschuwde de chef van de NAVO-inlichtingendienst op woensdag.

De regering zei dat een permanente basis voor kustwachteenheden zal worden opgericht in de haven van Swinoujscie, waar zich een terminal voor de invoer van vloeibaar aardgas bevindt.

De ontwerpwetgeving moet door het parlement worden goedgekeurd om wet te worden.

Baltic Pipe

Vorige maand heeft Warschau een tijdelijke uitsluitingszone van 200 meter rond de terminal ingesteld.

In oktober, dagen na ontploffingen op de Nord Stream pijpleidingen die Russisch gas over de Oostzee vervoeren, verhoogde Polen het veiligheidsniveau van de energie-infrastructuur buiten zijn grenzen.

De Baltic Pipe kruist de Nord Stream pijpleidingen bij het eiland Bornholm in de Oostzee. Een 600 megawatt onderzeese kabel Zweden-Polen kruist ook de beschadigde Nord Stream verbinding in het gebied.