Binnenland

Nieuwsuur: ‘Crisisopvang asielzoekers twee keer zo duur als reguliere opvang’

05-05-2023 18:07

Asielzoekers
Foto: COA/Inge van Mil

Crisisnoodopvang voor asielzoekers blijkt gemiddeld twee keer zo duur als reguliere opvang in asielzoekerscentra. Veiligheidsregio’s berekenen tussen de 130 en 175 euro per persoon per nacht aan het COA, terwijl het COA zelf gemiddeld 76,90 euro rekent. Dit blijkt uit onderzoek vanĀ Nieuwsuur.

De hoge kosten komen door noodvoorzieningen die getroffen moeten worden bij het opzetten van de locaties. Crisisnoodopvang is vaak ondergebracht in sporthallen, cruiseschepen en kantoorgebouwen en het bedrag is inclusief drie maaltijden en beveiliging.

Meer vaste azc-locaties

Inmiddels leven duizenden mensen al minstens zes maanden in deze tijdelijke opvanglocaties. Uit een Kamerbrief van 28 april blijkt dat de crisisnoodopvang weer verlengd wordt naar 4 september.

Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) kondigde aan dat hij streeft naar de bouw van meer vaste azc-locaties om de kosten te beperken.

Op dit moment zitten er zo’n 30.000 asielzoekers in de 81 vaste azc-locaties, 15.000 in de noodopvanglocaties van het COA en ruim 7.000 in een onbekend aantal crisisnoodopvanglocaties.