Buitenland

Poetin: ‘Een echte oorlog is ontketend tegen ons vaderland’

09-05-2023 10:54

Rusland 9 mei 2022
AP Photo/Alexander Zemlianichenko.

MOSKOU, 9 mei (Reuters) – President Vladimir Poetin zei dinsdag dat de Russen verenigd zijn in een “heilige” strijd met het Westen over Oekraïne, die in een overwinning zou eindigen, en beschuldigde de Verenigde Staten en hun bondgenoten ervan de overwinning van de Sovjet-Unie op de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog te vergeten.

Poetin heeft de oorlog in Oekraïne – die hij beschouwt als een defensieve zet tegen het Westen dat Rusland wil opdelen – herhaaldelijk vergeleken met de uitdaging waarvoor Moskou stond toen Adolf Hitler in 1941 de Sovjet-Unie binnenviel.

“De beslissende gevechten om het lot van ons moederland zijn altijd patriottisch, allesomvattend en heilig geweest”, zei de 70-jarige president tegen veteranen en soldaten die op het Rode Plein bijeen waren voor de jaarlijkse parade op de Dag van de Overwinning.

“Er is opnieuw een echte oorlog ontketend tegen ons vaderland,” zei hij.

‘Iedereen bidt voor jullie’

Poetin prees de Russische troepen in Oekraïne als helden die voor de toekomst van het land vochten tegen een Westen dat, zo zei hij, de beslissende rol van de Sovjet-Unie bij het verslaan van nazi-Duitsland was vergeten.

“Het hele land is bijeengekomen om onze helden te steunen. Iedereen staat klaar om te helpen, bidt voor jullie”, zei hij over degenen die deelnemen aan wat het Kremlin een “speciale militaire operatie” noemt.

Poetin juichte voor “Rusland, voor onze dappere strijdkrachten, voor de overwinning!”.

Het gejuich klonk over het Rode Plein, met een saluutschot en het Russische volkslied, maar met een sterk afgeslankte show van militair materieel – en geen luchtvaart. Slechts één tank nam deel.

354.000 Russische en Oekraïense soldaten

De Sovjet-Unie verloor 27 miljoen mensen in de Tweede Wereldoorlog, waaronder vele miljoenen in Oekraïne, maar dreef de nazi-troepen uiteindelijk terug naar Berlijn, waar Hitler zelfmoord pleegde en het rode Sovjet-overwinningsvaandel in 1945 boven de Rijksdag werd gehesen.

Kiev en zijn bondgenoten beschuldigen Poetin ervan een niet-uitgelokte aanvalsoorlog te voeren in Oekraïne om land in beslag te nemen. Zij ontkennen Poetins bewering dat de uitbreiding van het NAVO-bondgenootschap tot aan Ruslands grenzen een bedreiging vormt voor zijn veiligheid of de invasie van Moskou rechtvaardigt.

Maar liefst 354.000 Russische en Oekraïense soldaten zijn gedood of gewond geraakt in de Oekraïense oorlog, die nu al 15 maanden duurt en tot ver na 2023 zou kunnen voortduren, volgens een schat aan beweerde Amerikaanse inlichtingendocumenten die online zijn gezet.

Minder grootschalig

Geen enkele westerse leider woonde de parade van dinsdag bij, die veel minder grootschalig was en minder dan een week nadat Rusland zei dat Oekraïne het Kremlin had aangevallen met twee drones in een poging Poetin te doden. Kiev ontkende elke betrokkenheid.

Poetin zei dat “westerse globalistische elites” Russofobie en agressief nationalisme zaaien, terwijl het Oekraïense volk “gegijzeld is door een staatsgreep” en door de ambities van het Westen.

Ook zei Poetin dat de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog heilig is en bracht hulde aan degenen die tegen de nazi’s vochten, waaronder de legers van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, en ook aan de strijd van China tegen de Japanners.

Veiligheid waarborgen

Samen met de nederlaag van de Franse keizer Napoleon Bonaparte in 1812 is het verpletteren van nazi-Duitsland de meest vereerde militaire triomf van Rusland, hoewel beide catastrofale invasies vanuit het westen Rusland zeer gevoelig hebben gemaakt voor zijn westelijke grenzen.

“Wij willen een vreedzame, vrije en stabiele toekomst”, aldus Poetin, die eraan toevoegde dat in een aantal landen gedenktekens voor Sovjetsoldaten worden vernietigd.

“Wij hebben het internationale terrorisme afgeslagen, wij zullen de inwoners van Donbas in Oost-Oekraïne beschermen, wij zullen onze veiligheid waarborgen,” zei Poetin, die op het Rode Plein vergezeld werd door leiders van verschillende voormalige Sovjetrepublieken.

Hij ging niet in op de uitdagingen waarmee Rusland wordt geconfronteerd nu zijn troepen zich voorbereiden op een verwacht groot tegenoffensief van Oekraïne, noch schetste hij de weg naar de overwinning.

 

Aanpassingen: oorspronkelijke artikel vervangen door uitgebreider artikel, 11:04.