Buitenland

Noord-Korea zegt klaar te zijn voor lancering militaire spionagesatelliet

17-05-2023 12:26

Kim Jong-un Noord-Korea Dochter
Deze foto verstrekt op 19 november 2022 door de Noord-Koreaanse regering toont de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, links, en zijn dochter. Zij inspecteren een Hwasong-17 intercontinentale ballistische raket op Pyongyang International Airport in Pyongyang, Noord-Korea, vrijdag 18 november 2022. Agency/Korea News Service via AP)

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un heeft de eerste voltooide militaire verkenningssatelliet van het geheime regime geïnspecteerd en het “toekomstige actieplan” voor de lancering ervan goedgekeurd, aldus door de staat gecontroleerde media.

De ontwikkeling van deze satelliet toont aan dat Noord-Korea zijn militaire en technologische capaciteiten blijft uitbreiden, ondanks de economische sancties voor zijn kern- en raketproeven.

De lancering van deze satelliet wordt eind mei of juni verwacht.

Internationale bezorgdheid

De lancering van een verkenningssatelliet zou de mogelijkheden van Noord-Korea om inlichtingen te verzamelen aanzienlijk vergroten en een belangrijke stap betekenen in de militaire ontwikkeling van het land. Deze stap geeft echter aanleiding tot internationale bezorgdheid vanwege het mogelijke dubbele gebruik van dergelijke technologie voor zowel civiele als militaire doeleinden.