Buitenland

Medvedev: ‘Risico nucleaire apocalyps steeds groter’

23-05-2023 14:50

Nuclear explosion
Shutterstock.

MOSKOU, 23 mei (Reuters) – De voormalige Russische president Dmitri Medvedev heeft dinsdag gezegd dat hoe destructiever de wapens zijn die Oekraïne van zijn westerse helpers krijgt, hoe groter het risico van een “nucleaire apocalyps”, meldde het staatsnieuwsagentschap RIA.

Rusland, dat meer kernwapens heeft dan enig ander land, heeft herhaaldelijk gezegd dat het Westen een proxy-oorlog met Rusland voert over Oekraïne die kan escaleren tot een veel groter conflict.

De Verenigde Staten hebben 37 miljard dollar uitgetrokken voor veiligheidssteun aan Oekraïne sinds Poetin in februari vorig jaar troepen naar Oekraïne stuurde.

F-16’s

De Amerikaanse president Joe Biden vertelde zijn collega-leiders van de G7 vrijdag dat hij een gezamenlijke inspanning met bondgenoten steunt om Oekraïense piloten te trainen met F-16 gevechtsvliegtuigen, aldus een hoge ambtenaar van de Amerikaanse regering, hoewel er nog geen toezegging is om de jets zelf te leveren.

“Hoe meer wapens worden geleverd, hoe gevaarlijker de wereld wordt”, zei de voormalige Russische president Dmitry Medvedev, die plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsraad is, tegen Russische persbureaus tijdens een reis naar Vietnam.

“En hoe destructiever deze wapens zijn, hoe waarschijnlijker het scenario wordt van wat gewoonlijk een nucleaire apocalyps wordt genoemd,” zei Medvedev volgens de Russische staatsnieuwsagentschappen TASS en RIA.

Militaire confrontatie

Het Westen zegt Oekraïne te willen helpen om Rusland te verslaan, maar heeft herhaaldelijk benadrukt dat het geen directe militaire confrontatie tussen de door de VS gesteunde militaire NAVO-alliantie en Rusland wil uitlokken.

Het Russische leger zei dinsdag dat het militanten die de regio Belgorod aan de Russische grens waren binnengedrongen met pantservoertuigen had verjaagd, waarbij meer dan 70 “Oekraïense nationalisten” werden gedood en de rest werd teruggedreven naar Oekraïne.

‘Smeerlappen’ en ‘ratten’

Medvedev zei dat de aanvallers “smeerlappen” waren die “als ratten” moesten worden uitgeroeid.

“De verantwoordelijkheid wordt gedragen door het regime in Kiev, en uiteindelijk door zijn sponsors overzee – dat wil zeggen Washington en de landen van de Europese Unie, samen met geaffilieerde staten als Groot-Brittannië en andere,” zei Medvedev volgens TASS.

“Dit is hun verantwoordelijkheid, direct en onmiddellijk.”

 

Aanpassingen: oorspronkelijke artikel vervangen door uitgebreider artikel, 15:53 uur.