Buitenland

Kremlin: ‘NAVO-toetreding Oekraïne zal voor jarenlange problemen zorgen’

02-06-2023 14:30

Oekraïne
Oekraïense soldaten rijden bovenop een APC aan het front in Bakhmut, regio Donetsk, Oekraïne, zondag 26 maart 2023. (AP Photo/Libkos)

MOSKOU, 2 juni (Reuters) – Het Kremlin zei vrijdag dat als Oekraïne lid zou worden van de NAVO, dit nog jarenlang voor problemen zou zorgen. Volgens Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov begrijpen veel landen van de Europese Unie dit, hoewel de Verenigde Staten uiteindelijk de lakens uitdelen aan het militaire bondgenootschap.

President Volodymyr Zelenskiy drong er donderdag op aan dat Oekraïne deel zou uitmaken van de militaire alliantie van de NAVO en drong er bij het bondgenootschap op aan veiligheidsgaranties te bieden als lidmaatschap voorlopig niet mogelijk zou zijn.

Gevraagd naar de Oekraïense aspiraties om lid te worden van de alliantie, zei Peskov: “Tot onze spijt moeten we vaststellen dat dit wijst op de onvoorbereidheid, de onwil en het onvermogen van het regime in Kiev om de bestaande problemen aan de onderhandelingstafel op te lossen.”

“Het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne is natuurlijk een van de grootste irritaties en zou een potentieel probleem zijn voor vele, vele jaren,” zei Peskov.

“Veel EU-landen zijn zich hier vreemd genoeg terdege van bewust. Maar helaas bestelt en betaalt Washington voor het deuntje in de NAVO. De EU is gewoon een gehoorzaam instrument in dit orkest.”

Oekraïne en Georgië

NAVO-leiders kwamen op een top in Boekarest in 2008 overeen dat Oekraïne en Georgië ooit lid zouden worden van de NAVO. Tot nu toe zijn er echter geen concrete stappen of tijdschema’s bekendgemaakt die Oekraïne daadwerkelijk dichter bij de NAVO zouden brengen.

“De Russische Federatie zal haar belangen en veiligheid waarborgen,” zei Peskov. “Dit sluit de uitbreiding van de NAVO en haar directe benadering van onze grenzen uit.”

Bewijs van vijandigheid

Het Kremlin heeft de uitbreiding van de NAVO naar Oost-Europa lang gezien als een bewijs van de vijandigheid van het Westen tegenover Rusland en heeft dit aangehaald als een belangrijke reden voor zijn beslissing om tienduizenden troepen naar Oekraïne te sturen op 24 februari 2022, wat het grootste conflict ontketende dat Europa heeft gezien sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De NAVO, die na de toetreding van Finland dit jaar nu 31 lidstaten telt, zegt dat het een puur defensieve alliantie is die geen bedreiging vormt voor Rusland.