Buitenland

UK: Opblazen dam Oekraïne ‘vanwege Russische invasie’

06-06-2023 10:24

Oekraïne
Still: Ukrainian Presidential Office via AP.

HREBELKY, Oekraïne, 6 juni (Reuters) – De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly zei dinsdag dat het nog te vroeg was om de details achter de vernietiging van een stuwdam in Zuid-Oekraïne goed te kunnen beoordelen, maar dat dit was gebeurd vanwege de Russische invasie.

Tijdens een bezoek aan Oekraïne bevestigde Cleverly opnieuw de steun van Londen voor de manier waarop Kiev zich verdedigt tegen de Russische invasie en zei hij dat Groot-Brittannië zal blijven helpen Oekraïne te voorzien van de wapens die het nodig heeft.

Invasie

In een gesprek met Reuters in Hrebelky, ten oosten van Kiev, zei Cleverly dat hij berichten had gehoord over een explosie bij de Kakhovka-dam in een door Rusland gecontroleerd deel van Zuid-Oekraïne. Oekraïne en Rusland gaven elkaar de schuld en zeiden dat het een opzettelijke aanval van de strijdkrachten van de ander was.

“Ik heb berichten gehoord over de explosie op de dam en het risico op overstromingen. Het is nog te vroeg om een zinnige inschatting te maken van de details”, vertelde Cleverly aan Reuters nadat hij de ontmijningswerkzaamheden in Hrebelky had gadegeslagen en ook zelf had deelgenomen.

“Maar het is goed om te onthouden dat de enige reden waarom dit überhaupt een probleem is, de niet-uitgelokte invasie van Rusland in Oekraïne is.”

“We zullen de situatie blijven evalueren, maar het beste wat Rusland nu kan doen is zijn troepen onmiddellijk terugtrekken,” zei hij.

Rondreis

Groot-Brittannië is een fervent voorstander van Oekraïne sinds Rusland in februari vorig jaar de invasie lanceerde en Cleverly heeft een rondreis gemaakt langs landen om te proberen hen ervan te overtuigen hun hulp aan Kiev op peil te houden.

Hij had maandag een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba om te bespreken hoe Groot-Brittannië Oekraïne het beste kan blijven steunen “van het slagveld tot bankgaranties”.

In Hrebelky keek hij toe hoe sappeurs een veld ontmijnen, een programma dat wordt georganiseerd door de liefdadigheidsinstelling Halo Trust.

Belgorod

Gevraagd naar invallen in Rusland, waarbij Russische gewapende groepen vanuit Oekraïne het westelijke grensgebied van Rusland zijn binnengedrongen, zei Cleverly dat het aan Kiev is om te beslissen hoe het zich verdedigt.

Oekraïne heeft elke rol in de grensoverschrijdende invallen in de regio Belgorod ontkend.

“De beslissingen over hoe Oekraïne die zelfverdediging uitvoert, zijn terecht beslissingen van het Oekraïense leiderschap,” zei hij.

Storm Shadow-kruisraketten

Hij zei dat er geen verdeeldheid was met de Verenigde Staten over de levering van wapens aan Oekraïne, nadat Groot-Brittannië aan Kiev kruisraketten met lange reikwijdte van het type Storm Shadow had geleverd waarmee Oekraïne verder Rusland in zou kunnen slaan.

“Alle landen hebben beperkingen gesteld aan de uitrusting die we hebben gedoneerd. In de meeste gevallen betekent dit dat de uitrusting op Oekraïens grondgebied kan worden gebruikt,” zei hij.

“Wat dat betreft zitten het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten op dezelfde lijn. We zullen nauw blijven samenwerken met onze internationale bondgenoten om Oekraïne te steunen in zijn streven om zijn land terug te krijgen.”