Politiek

Eric van der Burg (VVD) wil ‘overlooplocaties’ Ter Apel en ‘doorstroomlocaties’

07-06-2023 13:10

Eric van der Burg, VVD
Staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg (VVD) Alexandros Michailidis / Shutterstock

Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) wil binnen een maand drie tot vier ‘overlooplocaties’ instellen als opvang voor het overvolle azc in Ter Apel. Deze locaties moeten elk een capaciteit hebben van 500 asielzoekers en zullen dienen als tijdelijke opvang voordat de asielzoekers in Ter Apel worden ondergebracht.

Daarnaast wil hij dat elke provincie een ‘doorstroomlocatie’ opricht waar tussen de 500 en 1500 erkende vluchtelingen kunnen verblijven in afwachting van definitieve huisvesting. Van der Burg heeft de burgemeesters en commissarissen van de Koning opgeroepen om locaties voor beide doeleinden aan te bieden.

Expo Assen

De ‘overlooplocaties’ zijn bedoeld om de druk op Ter Apel te verlichten, waar asielzoekers vanwege gebrek aan ruimte buiten hebben moeten slapen. Terwijl de Expo Assen al in gebruik zal worden genomen als zo’n locatie vanaf 1 juli, zijn er nog meer nodig.

De doorstroomlocaties zijn bedoeld om erkende vluchtelingen, die momenteel in asielzoekerscentra verblijven vanwege een tekort aan woningen, op te vangen.

Van der Burg gelooft dat de realisatie van deze locaties een nieuw opvangtekort kan voorkomen, hoewel hij niet verwacht dat alles binnen een maand geregeld zal zijn.