Buitenland

Kind (7), moeder, famlielid levend verbrand in ambulance, India

07-06-2023 14:43

India
Jose HERNANDEZ Camera 51 / Shutterstock.com

GUWAHATI, India, 7 juni (Reuters) – Indiase veiligheidstroepen hebben woensdag hun operaties opgevoerd om verder geweld in de deelstaat Manipur te voorkomen nadat een zevenjarige jongen, zijn moeder en een familielid levend waren verbrand toen een menigte een ambulance in brand stak die hen naar een ziekenhuis bracht.

De jongen werd zondagavond met spoed medisch behandeld nadat hij was neergeschoten tijdens dodelijke etnische botsingen tussen inheemse groepen en de Meitei meerderheidsgemeenschap in de noordoostelijke deelstaat.

Het Indiase leger zei woensdag dat het operaties had gelanceerd in heuvel- en valleigebieden in heel Manipur “om gevoelige gebieden te domineren en gestolen wapens terug te halen”.

“Lokale bewoners die in het bezit zijn van dergelijke wapens worden dringend verzocht om ze over te geven aan de veiligheidstroepen omwille van de vrede & harmonie,” zei het leger op Twitter.

Stammengroepen

Het etnische geweld in de deelstaat begon begin mei toen stammengroepen slaags raakten met de Meitei-gemeenschap, bezorgd dat de economische quota en voordelen die aan hen waren toegekend ook zouden worden uitgebreid naar de Meiteis.

Sinds het begin van de rellen vorige maand zijn meer dan 60 mensen gedood en ongeveer 35.000 mensen ontheemd geraakt.

Meer dan 30 militanten zijn ook gedood door veiligheidstroepen.

Menigte van 2000 mensen

Het incident van zondag vond plaats in het afgelegen Iroisemba-gebied in het Imphal West-district, toen de ambulance die de familie vervoerde werd overvallen door een menigte van ongeveer 2000 mensen, de meesten van de Kuki-stam.

De vader van de jongen behoort ook tot dezelfde stam, maar was op dat moment niet bij hem. Zijn moeder en het mannelijke familielid dat hem vergezelde, behoorden tot de Meiti-gemeenschap.

“De vrouw en de man in de ambulance smeekten om genade omdat ze zeiden dat de kleine jongen kogelwonden had, maar de menigte weigerde hen te sparen en stak de ambulance in brand,” vertelde een politiefunctionaris aan Reuters op voorwaarde van anonimiteit.

Onherkenbaar verkoold

De vader van het kind, Joshua Hangsing, vertelde aan de lokale televisie Northeast Live dat hij de lichamen van de slachtoffers nog moet ontvangen.

“Ik heb de lichamen nog niet ontvangen, maar ik heb gehoord dat de drie onherkenbaar verkoold zijn en dat er nog maar een paar botten in de ambulance liggen,” zei hij.