Buitenland

WSJ: Instagram blijkt pedofielennetwerk

07-06-2023 17:43

Instagram (Meta) blijkt actief een netwerk van accounts te falliciteren die betrokken zijn bij de promotie van en handel in seksueel materiaal voor minderjarigen. Dit blijkt uit onderzoek van The Wall Street Journal, Stanford University en de University of Massachusetts Amherst.

Uit het onderzoek blijkt dat de algoritmes van Instagram meer doen dan alleen het hosten van dergelijke illegale inhoud; ze promoten en verbinden actief individuen die geïnteresseerd zijn in deze inhoud.

Expliciete hashtags

Het onderzoek ontdekte expliciete hashtags zoals #pedowhore en #preteensex die gebruikers linken naar accounts die kinderseksmateriaal verkopen.

Deze verontrustende accounts publiceren niet openlijk expliciet materiaal, maar geven een lijst van ‘menu’s’ van beschikbare inhoud, waarbij soms zelfs specifieke handelingen worden aangeboden.

Zelfbeschadiging en bestialiteit

Bevindingen tonen ook gevallen van zelfbeschadiging en bestialiteit waarbij minderjarigen betrokken zijn, en soms de mogelijkheid van persoonlijke ‘ontmoetingen’.

Deze acties zijn een duidelijke schending van de regels van Meta en de federale wetgeving.

‘Problemen met handhaving’

Als reactie op het onderzoek erkent Meta dat er problemen zijn met de handhaving en heeft het een interne taskforce opgericht om het probleem aan te pakken. In de afgelopen twee jaar heeft het bedrijf 27 pedofiele netwerken offline gehaald en het is van plan om meer van dergelijke acties te ondernemen.

Meta zegt ook duizenden hashtags te hebben geblokkeerd die gaan over seksueel kindermisbruik en zegt er aan te werken om aanbeveling van pedofiele inhoud of connecties te voorkomen.

Huidige en voormalige Meta-medewerkers die hebben gewerkt op het gebied van kinderveiligheid op Instagram schatten het aantal accounts speciaal om dergelijke inhoud te volgen in de honderdduizenden, zo niet miljoenen.