Buitenland

Syrische asielzoeker steekt in op kinderen, 5 gewonden, Frankrijk

08-06-2023 10:41

Annecy

Update, 12:13 uur: bronnen verklaren tegenover Reuters dat de Syrische asielzoeker in kwestie niet bekend was bij veiligheidsdiensten. Er is nog niets bekend over zijn motief.

Update, 12:02 uur: Politie noemt twee gewonde kinderen en één volwassene in kritieke toestand, twee andere kinderen lichtgewond.

Update, 12:00 uur: Franse politie bevestigt dat dader Syrische asielzoeker is.

Update, 11:53 uur: verdachte is volgens BFM de 32-jarige Abdalmasih H., een Syrische vluchteling die afgelopen november asiel in Frankrijk heeft aangevraagd. De man zou een Zweedse vluchtelimngenstatus hebben. De politie wil dit niet bevestigen, maar wil alleen zeggen dat de dader een man is.

Update, 11:51 uur: Reactie Franse president Emmanuel Macron: “De aanval in Annecy is van een absolute lafheid. Een kind en een volwassene verkeren tussen leven en dood. De natie is in shock.”

Update, 11:48 uur: de ‘tulband’ van de dader waarover getuigen spraken lijkt een zwart-wit geblokte sjaal te zijn, een zogenaamde ‘Arafat-sjaal’.

Update, 11:35 uur: volgens Reuters zijn vier kinderen en één volwassene gewond geraakt. Drie van de vier kinderen verkeren in kritieke toestand.

Update, 11:17 uur: aantal slachtoffers in kritieke toestand bijgesteld naar drie. Het is onduidelijk of de dader bij deze slachtoffers hoort.

Update, 11:15 uur: aantal gewonden bijgesteld naar zeven, waarvan één dader zelf. Twee kinderen verkeren in kritieke toestand.

Update, 11:13 uur: de dader zou van Syrische afkomst zijn, mogelijk rond de 45 jaar oud.

Update, 11:12 uur: volgens de politie zijn alle slachtoffers rond de drie jaar oud.

In Annecy, Frankrijk zijn tenminste zes minderjarige kinderen gewond geraakt nadat een (volgens getuigen) ‘man met tulband’ op ze instak. Drie slachtoffers verkeren in kritieke toestand.

De kinderen bevonden zich op het moment van de aanval in een speeltuin.

De dader zou zijn neergeschoten.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken bevestigt dat de schutter is aangehouden.

Reddingswerkers, waaronder soldaten, zijn ter plaatse.
Videobeeld van de verdachte: