Buitenland

Bus met bruiloftsgasten crasht, tenminste 10 doden, Australië

12-06-2023 08:52

Bus crash Australia
De politie inspecteert de onderkant van een bus die op zijn kant is gerold bij Greta in de Hunter Valley, ten noorden van Sydney, Australië, maandag 12 juni 2023. (AP Photo/Mark Baker)

SYDNEY, 12 juni (Reuters) – Ten minste 10 mensen overleden en 25 raakten gewond nadat een gecharterde bus met bruiloftsgasten van een oprit rolde op een rotonde in de Australische deelstaat New South Wales (NSW), zei de politie maandag.

Het ongeluk gebeurde zondag rond 23.30 uur in de buurt van de stad Greta, ongeveer 180 km ten noordwesten van Sydney, in de Hunter-regio die bekend staat om zijn wijngaarden en trouwlocaties.

“Ik heb begrepen dat ze samen op een bruiloft waren geweest, ik heb begrepen dat ze samen reisden waarschijnlijk voor hun accommodatie,” zei Tracy Chapman, waarnemend adjunct-commissaris van de NSW-politie, tijdens een persbriefing op televisie.

 

Artikel gaat verder na video.

 

In dit stadium leek het te gaan om een eenzijdig ongeval, zei Chapman. De politie probeert nog steeds alle passagiers te identificeren, zei ze.

Op Australische media was te zien hoe de bus op zijn kant lag. Sommige mensen zouden nog vast kunnen zitten onder het voertuig, zei de politie.

Chauffeur aangehouden

De chauffeur van de bus, een 58-jarige man, is gearresteerd en zal naar verwachting worden aangeklaagd voor het ongeluk, zei Chapman. Hij is naar het ziekenhuis gebracht voor een verplichte alcohol- en drugstest.

Er was op dat moment zware mist in het gebied maar de oorzaak van het verkeersongeval – het ergste in Australië in bijna 30 jaar – was nog niet vastgesteld, zei Chapman.

Busongelukken New South Wales

De twee ergste busongelukken in het land waren frontale botsingen binnen twee maanden na elkaar in 1989 waarbij 35 en 21 mensen omkwamen, beide in de staat NSW. In 1973 kwamen achttien mensen om het leven toen een toeristenbus van een helling stortte nadat de remmen het begaven.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AP Photo/Mark Baker.

 

Premier Anthony Albanese betuigde zijn “diepste medeleven” aan de families van de doden en gewonden.

“We kennen allemaal de vreugde van het bezoeken van een bruiloft het zijn enkele van de gelukkigste momenten die je kunt hebben. Dat zo’n vreugdevolle dag op een prachtige plek eindigt met zo’n verschrikkelijk verlies aan mensenlevens en verwondingen is zo wreed en zo triest en zo oneerlijk,” vertelde Albanese aan verslaggevers.

Bloemen

Inwoners van het gebied verzamelden zich om eer te betuigen en bloemen te leggen bij de plaats van het ongeluk.

“Toen we het vanochtend hoorden, dachten we: Oh mijn god! Het is veel te dicht bij huis. En een bruiloft, een van de gelukkigste dagen van je leven, verandert in een van de meest tragische dagen van je leven,” vertelde Kim Greko aan televisiezenders.

De wijnmakerij Wandin Valley Estate, waar de bruiloft plaatsvond, was gesloten op maandag, een nationale feestdag, meldde de Australian Broadcasting Corp.

“We zijn diep bedroefd toen we hoorden van het busongeluk dat vannacht het leven heeft gekost aan een aantal van onze gasten,” meldde ABC, dat een verklaring van de wijngaard citeerde.