Buitenland

‘Aanval Russische hackers op Franse websites’

13-06-2023 16:03

Ddos
Shutterstock.

PARIJS, 13 juni (Reuters) – De Franse minister van Buitenlandse Zaken zei dinsdag dat Frankrijk een hybride digitale aanval op de website van haar ministerie had voorkomen die waarschijnlijk was uitgevoerd door Russische staatsgelinkte actoren, samen met aanvallen op andere overheidswebsites en Franse mediasites.

Minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna zei ook dat Frankrijk gelooft dat er een bredere desinformatiecampagne in Frankrijk wordt gevoerd door Russische hoofdrolspelers.

“Deze campagne is met name gebaseerd op het creëren van valse internetpagina’s om de identiteit van nationale media en overheidswebsites te hacken, evenals door het creëren van valse accounts op sociale medianetwerken,” zei Colonna in een verklaring.

Moskou heeft consequent ontkend dat het hackoperaties uitvoert.

DDoS

Colonna zei dat Russische ambassades en Russische culturele instellingen ook betrokken waren bij deze campagne en bevestigde opnieuw de steun van Frankrijk aan Oekraïne in zijn conflict met Rusland.

Veel landen over de hele wereld die hun steun aan Oekraïne hebben betuigd, hebben soortgelijke aanvallen op websites bekendgemaakt.

Eerder deze week zeiden Zwitserse autoriteiten dat verschillende overheidswebsites het doelwit waren geweest van een DDoS-aanval (Distributed Denial-of-Service) die werd opgeëist door pro-Russische hackers.

In mei zeiden de Amerikaanse autoriteiten dat de FBI een pakket kwaadaardige software had gesaboteerd dat werd gebruikt door Russische spionnen.