ThePostOnline

Het winnen van de Eurojackpot heeft een kans van 1 op meer dan 140 miljoen  – dus waarom proberen mensen het?

14-06-2023 12:42

In Nederland doen maar liefst bijna 3 miljoen mensen mee aan de trekking van de Nationale Postcode Loterij. Ook bij andere loterijen spelen nog genoeg Nederlanders. Eigenlijk is dat best raar, aangezien de kans op het winnen van de jackpot erg klein is. Toch zijn er enkele redenen waarom veel Nederlanders houden van loterijen, wat uiteraard ook in andere landen populair is. In dit artikel noemen we enkele feitjes over de loterijen met de beste en slechtste winkansen. Ook leggen we uit waarom veel mensen ondanks de kleine kans graag een gokje willen wagen bij een loterij.

Bij welke loterij maak je het meeste kans op de jackpot?

Kijkend naar de schaal van de winkans van bekende nationale en Europese loterijen, hebben Eurojackpot en Euromillion de hoogste kansen voor de speler, vooral als ze een enkel lot kopen, zoals aangegeven door Casino Alpha. Er zijn desondanks nog een paar loterijen waar je nog meer kans maakt om de jackpot te winnen. De British Poppy Lottery is hier een goed voorbeeld van, al word je zeker geen miljonair als je deze jackpot in de wacht sleept. Maakt het bedrag je niet uit? El Gordo de Verano is dan de beste loterij, je maakt dan namelijk de meeste kans om een prijs in de wacht te slepen. SuperEnalotto moet je juist vermijden, je hebt bij deze loterij namelijk de slechtste kans om de jackpot te winnen. Ook bij Powerball is het moeilijk om de winnaar te worden. Als je wel dit geluk hebt, ben je direct multimiljardair. Deze loterij heeft namelijk de hoogst geregistreerde jackpotwinst ooit behaald met een bedrag van maar liefst 1,586 miljard dollar in 2016.

Kun je iets doen om meer kans te maken op de jackpot?

Sommige mensen gebruiken hun geluksgetallen als ze een lot kopen voor een loterij. Toch helpt dit over het algemeen helemaal niet. Ook wordt je kans op de jackpot niet groter als je elke keer weer met hetzelfde lot speelt. Wat wel helpt, is om meerdere loten te kopen. Stel dat je met één lot een kans van 1 op 1 miljoen hebt. Als je 10 loten aanschaft, wordt je kans dus 1 op 100 duizend. Nog steeds heb je veel geluk nodig om de jackpot te winnen, maar je maakt in ieder geval meer kans. Daarnaast is er ook een onderzoek gedaan naar welke nummers je het beste kunt kiezen. De studie van Arin Zargarian toonde aan dat 23 en 21 vaak vallen. Je doet er dan ook goed aan om deze nummers op te nemen op je lot.

Waarom spelen mensen graag bij loterijen?

Laten we je alvast uit de droom helpen: veel deelnemers van loterijen winnen nooit de jackpot. Je moet echt veel geluk hebben als je toch ineens pardoes een miljonair wordt door je lot. De kans op een financiële klapper is dus klein, maar toch doen veel Nederlanders mee aan loterijen. Waarom is dat? Allereerst omdat de loterijen de deelnemers een droom verkopen. Ze zeggen bijvoorbeeld dat je ineens multimiljonair wordt en nooit meer hoeft te werken. Alleen hierdoor al kiezen veel Nederlanders ervoor om een lot te kopen, ze willen immers het liefst nooit meer werken. Er zijn daarnaast nog meer redenen om bij een loterij te spelen. Zo kopen sommige mensen een lot om een goed doel te steunen via de loterij. Anderen vinden de spanning juist weer een belangrijke reden om mee te spelen. Toch doen de meeste deelnemers aan loterijen mee puur omdat ze de hoop hebben om de jackpot te winnen.