Politiek

CDA-bestuurders openen aanval op ‘dwangwet’ Eric van der Burg (VVD)

16-06-2023 12:38

CDA

Door Bert Brussen, TPO – Een collectief van vooraanstaande CDA-bestuurders, onder leiding van de Haagse wethouder Hilbert Bredemeijer, heeft gemeenten verzocht om een richtlijn te stellen voor het maximaal aantal asielzoekers dat ze kunnen opvangen. Het gestelde aantal dient volgens hen gebaseerd te zijn op de ‘draagkracht’ van elke gemeente.

Daarnaast pleiten de CDA-bestuurders, waaronder de voormalige partijleider en huidige burgemeester van Leeuwarden, Sybrand Buma, voor een norm die de kwaliteitsstandaard van de opvang waarborgt.

Maximum aantal asielzoekers

Het standpunt van deze groep, die spreekt namens de Bestuurdersvereniging van het CDA, is dat er nationaal een maximum vastgesteld moet worden voor het aantal asielzoekers dat Nederland kan opvangen.

Wanneer dit maximum overschreden wordt, is Nederland naar hun mening niet langer in staat om een menswaardige opvang te garanderen, en wordt de minimale norm waaraan zij wensen te voldoen, geschonden.

Hoewel ze denken dat de omstreden Spreidingswet (de ‘dwangwet’ van VVD-staatssecretaris Eric van der Burg) op korte termijn enige verlichting kan bieden, geloven ze dat de huidige hoeveelheid asielzoekers die naar Nederland komen, principes zal ondermijnen die wederzijdse solidariteit in de praktijk juist zouden moeten bevorderen.

Ze wijzen op de hoge druk die het grote aantal migranten op gemeenten, de gezondheidszorg en het onderwijs legt, en merken op dat er momenteel geen bovengrens is voor het aantal asielzoekers dat gehuisvest moet worden.

Aanval op VVD-‘dwangwet’

De CDA-bestuurders vallen hiermee direct de ‘dwangwet’ aan waardoor ze zowel de regeringscoalitie als de CDA-fracties in Eerste en Tweede Kamer in verlegenheid brengen. De huidige voorwaarden van de ‘dwangwet’, die nu door bestuurders uit het hart van het CDA wordt aangevallen, zijn precies afgestemd op wensen van alle coalitiepartijen. Het zal nu voor CDA-leden in beide Kamers nóg moeilijker worden voor deze wet te stemmen.