Buitenland

Poetin: ‘Het gebruik van kernwapens is zeker theoretisch mogelijk’

16-06-2023 18:17

Vladimir Poetin
Vladimir Poetin. (Alexei Danichev/Photo host Agency RIA Novosti via AP)

MOSKOU, 16 juni (Reuters) – President Vladimir Poetin heeft de openingstoespraak gehouden op het internationale economische forum van Sint-Petersburg in Rusland.

Hier zijn enkele citaten van Poetin tijdens het evenement, vertaald door Reuters.

Economie

“Positieve macro-economische trends winnen aan kracht. Ik ben het eens met die van onze experts die geloven dat de groei dit jaar ergens in de buurt van 1,5% zal liggen, en misschien zelfs net onder de 2%. En dit zal ons land in staat stellen om zijn plaats tussen de leidende economieën van de wereld te behouden.

“De dynamiek van de inkomsten uit andere bronnen dan olie en gas trekt de aandacht. In januari-mei stegen ze met 9,1%, wat aanzienlijk hoger is dan verwacht.”

Defensie

“Vandaag zijn onze overheidsfinanciën over het algemeen in evenwicht, er is een klein tekort op de federale lopende begroting. Natuurlijk waren er extra middelen nodig om defensie en veiligheid te versterken, om wapens aan te schaffen, we zijn verplicht dit te doen om de soevereiniteit van ons land te beschermen.”

Buitenlandse bedrijven

“Ik zal zeggen dat als buitenlandse fabrikanten weer willen terugkeren, naar onze markt willen komen, en we horen zulke gesprekken steeds vaker, we voor niemand de deuren sluiten.

“U weet heel goed dat we nog nooit iemand van onze markt of onze economie hebben verdreven.”

Nationale valuta

“Vandaag de dag is ongeveer 90% van de transacties met de landen van de Euraziatische Economische Unie in roebels, meer dan 80% van de transacties met China zijn in roebels en yuan. We ontwikkelen ook actief de handel in nationale valuta met andere landen.”

Teruggave activa

“Ik vraag de regering om, in contact met het bedrijfsleven, de teruggave van activa in belangrijke sectoren aan de Russische jurisdictie te bespoedigen. Dit moet gebeuren voor december van dit jaar.”

Bevriezing tegoeden

“De situatie waarbij fondsen in Rusland worden verdiend en vervolgens op buitenlandse rekeningen worden gestort, brengt duidelijke en vaak onaanvaardbare risico’s met zich mee, niet alleen voor de staat, maar ook voor het Russische bedrijfsleven zelf. Veel van onze zakenmensen waren verrast dat hun rekeningen en tegoeden in het Westen bevroren waren.”

De-dollarisering

“We hebben nooit het doel van de-dollarisering van de Russische economie gehad en hebben dat ook niet. En we hebben nooit het doel gehad, en hebben ook niet het doel, om de de-dollarisering van de wereldeconomie te beïnvloeden. De invloed van de ene of de andere munt op de wereldeconomie hangt samen met het economisch potentieel van het land dat die munt uitgeeft.”

OPEC+ en Russische energiesector

“Alle beslissingen binnen OPEC+ om de productie te verlagen zijn van gedepolitiseerde aard, ze houden geen verband met de speciale militaire operatie van Rusland of met andere opportunistische overwegingen, ze houden verband met kwesties van economische haalbaarheid voor zowel producenten als consumenten.

“Over het algemeen verkeert de Russische olie- en gasmarkt in goede staat en heeft hij uitstekende ontwikkelingsvooruitzichten.”

Oekraïne

“Binnenkort zal Oekraïne zijn eigen apparatuur helemaal niet meer gebruiken. Er blijft niets van over. Alles waarmee ze vechten en alles wat ze gebruiken komt van buiten. Zo kun je niet lang vechten.

Westerse tanks staan in brand. Verschillende tanks zijn vernietigd, waaronder Leopards. F16‘s zullen ook branden, daar bestaat geen twijfel over. Maar als ze zich buiten Oekraïne bevinden en gebruikt worden in vijandelijkheden, zullen we moeten kijken hoe en waar we die wapens kunnen raken die gebruikt worden in vijandelijkheden tegen ons. Er bestaat een ernstig gevaar dat de NAVO verder in dit gewapende conflict wordt betrokken.

“We hebben de deur nooit gesloten voor het idee van vredesbesprekingen in Oekraïne.”

Verenigde Staten

“We hebben praktisch geen contacten, en het waren niet wij die ze afwezen. Als er een wens was om een soort dialoog met ons te voeren dan hebben ze deze dialoog simpelweg verplaatst naar de sfeer van wapenleveranties.”

Kernwapens

“Het gebruik van kernwapens is zeker theoretisch mogelijk. Voor Rusland is dit mogelijk als er een bedreiging ontstaat voor onze territoriale integriteit, onafhankelijkheid en soevereiniteit, het bestaan van de Russische staat.”

Aanvallen op Russisch grondgebied

“Wat betreft aanvallen op deze Russische grensgebieden, wel, dit is een poging om ons af te leiden om ons te dwingen sommige eenheden die op andere delen van de frontlinie zijn ingezet over te plaatsen.”

Joe Biden

“President Biden is een volwassen man en een doorgewinterde politicus. Het is niet aan mij om hem te vertellen wat hij moet doen. Laat hem doen wat hij goeddunkt, en wij zullen doen wat wij denken dat in het belang is van de Russische Federatie en het Russische volk. En iedereen zal hiermee rekening moeten houden.”