Buitenland

Noorse man opgepakt die massamoord Anders Breivik wilde ‘overtreffen’, ‘onschuldigen vernietigen’

20-06-2023 12:18

Anders Breivik
Anders Behring Breivik, 2022. (Hakon Mosvold Larsen/NTB Scanpix, via AP)

BUDAPEST, 20 juni (Reuters) – De Hongaarse autoriteiten hebben in Boedapest een 45-jarige Noorse man gearresteerd op verdenking van het beramen van massamoorden die de massamoord van de Noorse extreemrechtse man Anders Behring Breivik in 2011 moeten overtreffen, zei de politie dinsdag.

De Hongaarse politie zei dat de man, die niet bij naam werd genoemd, verschillende berichten had geĆ¼pload naar een portaal voor het delen van video’s waarin hij plannen schetste om massamoorden te plegen op een niet nader genoemde locatie.

De politie zei dat de verdachte, die voornamelijk in het Noors en soms in het Engels sprak, zei dat hij de moorden van Breivik wilde overtreffen.

“Ik kan overal toeslaan. Luchthaven, treinstation, niets kan een probleem zijn. Ik zal de onschuldigen vernietigen,” citeerde de politie de man die in sommige video’s zei.

Gewelds- en zedendelicten

De man, die afgelopen woensdag werd aangehouden door de terrorismebestrijding en zaterdag formeel werd gearresteerd, is veroordeeld voor verschillende gewelds- en zedendelicten in Noorwegen, zei de Hongaarse politie, die zich baseerde op informatie van haar Noorse tegenhangers. Ze gingen niet verder in op zijn vroegere misdaden.

De verdachte wordt vastgehouden in een forensische psychiatrische inrichting, zei de politie.