Buitenland

Facebook-moderator luidt noodklok, met betaald verlof gestuurd

22-06-2023 13:20

Mark Zuckerberg
Phil Pasquini/Shutterstock.com

LONDEN, 22 juni (Reuters) – Een content moderator van sociale media in Duitsland is met betaald verlof gestuurd in afwachting van een intern onderzoek door zijn werkgever TELUS International, aldus de Duitse vakbond Verdi, nadat hij in het openbaar een oproep had gedaan aan wetgevers om de arbeidsomstandigheden in de industrie in Duitsland te verbeteren.

Een directeur van de non-profit organisatie Foxglove, die heeft geholpen bij het organiseren van een campagne voor content moderators over hun werkomstandigheden, beschreef de maatregel als “schandalige pesterijen”.

Cengiz Haksöz, een moderator bij outsourcer TELUS International, verscheen vorige week voor de Digital Council van de Bondsdag, waar hij de wetgevers vertelde dat zijn werk om sociale mediaplatforms te screenen op schadelijk materiaal hem “mentaal en emotioneel uitputte”.

TELUS International is een van de bekende outsource providers van content-moderatiediensten voor onder andere Facebook.

Verbod op NDA’s

Als onderdeel van zijn getuigenis overhandigde Haksöz een petitie aan Duitse wetgevers, ondertekend door meer dan 300 content moderators, waarin hij opriep tot een nieuwe reeks wettelijke beschermingen voor mensen in de industrie, waaronder verbeterde toegang tot geestelijke gezondheidszorg, een verbod op geheimhoudingsovereenkomsten (NDA’s) en verbeterde salarissen en voordelen.

Een woordvoerder van TELUS vertelde eerder aan Reuters:

“De beschuldigingen van Cengiz Haksöz in de media en voor de Duitse Bondsdag weerspiegelen niet nauwkeurig de realiteit van ons bedrijf, onze wereldwijde activiteiten of de uitgebreide zorg en ondersteuning die we bieden aan onze frontline teamleden.”

Na zijn optreden zei vakbond Verdi dat Haksöz met betaald verlof was gestuurd in afwachting van een intern onderzoek.

Reuters heeft Haksöz en TELUS benaderd voor verder commentaar, maar heeft niet direct een reactie ontvangen.

Burgerrechten geschonden

Christoph Schmitz, organisator bij Verdi, zei dat TELUS de burgerrechten van Haksöz had geschonden en dat de vakbond van plan was juridische stappen te ondernemen tegen het bedrijf.

“De acties van TELUS zijn niet alleen illegaal, maar tonen ook een gebrek aan respect voor de democratie,” zei Schmitz.

‘Schandalig pesten’

Meta en andere sociale mediabedrijven hebben te maken gehad met kritiek over de arbeidsomstandigheden van content moderators die hun platformen vrij moeten houden van schadelijk materiaal. In 2020 betaalde het bedrijf een schikking van 52 miljoen dollar aan Amerikaanse content moderators die leden aan langdurige psychische problemen.

Martha Dark, een directeur van de non-profit organisatie Foxglove, zei: “Dit is schandalig pesten door een social media gigant.

“Cengiz was uitgenodigd om te getuigen voor het Duitse parlement over de gevaarlijke werkomstandigheden op de werkvloer van sociale media. Hij had het volste recht om dat te doen.”