Buitenland

Zwitserse agenten vrijgesproken na dood zwarte man bij arrestatie

22-06-2023 17:58

Lausanne, Zwitserland
Lausanne. Shutterstock.

LAUSANNE, Zwitserland, 22 juni (Reuters) – Een Zwitserse rechtbank heeft donderdag zes blanke politieagenten vrijgesproken van beschuldiging van doodslag door nalatigheid bij de dood van een zwarte man die een fatale hartaanval kreeg nadat hij op straat was vastgehouden tijdens een arrestatie.

De zaak heeft vragen opgeroepen over structureel racisme in Zwitserland en de aanklager had de zaak vergeleken met de moord op George Floyd in de Verenigde Staten, die stierf nadat een agent in 2020 meer dan negen minuten in zijn nek had geknield.

Mike Ben Peter, een 39-jarige Nigeriaan, kreeg de hartaanval in 2018 nadat hij tijdens een arrestatie op straat in Lausanne was geschopt en met zijn gezicht naar beneden werd gehouden.

Rechter Pierre Bruttin beschreef de zaak als “tragisch” maar zei dat de agenten moesten worden vrijgesproken op basis van het bewijs, dat gebaseerd was op getuigenissen van medische deskundigen.

Agenten ontkennen

De agenten hadden de aanklacht ontkend, waarop een maximale gevangenisstraf van drie jaar had kunnen staan als ze waren veroordeeld. Zwitserse privacywetten betekenen dat ze niet bij naam genoemd mogen worden.

Bruttin zei dat de dood van Ben Peter “multifactorieel” was en noemde als factoren zijn zwaarlijvigheid en de stress van de situatie.

Demonstranten dringen gerechtsgebouw binnen

Aanhangers van de familie van het slachtoffer verlieten de rechtszaal toen het vonnis werd voorgelezen en riepen “schande” en “schandaal”! Kort daarna drongen ongeveer 100 demonstranten het gerechtsgebouw binnen, boegeroepend en “moordenaar” roepend tegen advocaten van de verdediging en veiligheidsagenten.

De dood van Ben Peter heeft geleid tot protesten waarin wordt opgeroepen tot hervorming van de politie, hoewel advocaten van de verdediging de vergelijking met de zaak Floyd van de hand wezen.

‘Systemisch racisme’

Een groep experts van de V.N. zei vorig jaar dat er sprake was van systemisch racisme in Zwitserland in een rapport dat ernstige bezorgdheid uitte over “excessief gebruik van geweld en de verwachting van straffeloosheid door de politie” en haalde deze zaak aan. Een onderzoek in opdracht van de Zwitserse regering erkende dat racisme structureel was.

Volgens de aanklacht merkten de agenten Ben Peter voor het eerst op tijdens een drugspatrouille nadat hij een tas had opgehaald die later marihuana bleek te bevatten.

Volgens de aanklacht voldeed hij niet aan de verzoeken van de politie en gebruikten de agenten pepperspray en knietrappen tegen zijn ribben en kruis om hem op de grond te krijgen en te boeien.

Volgens de aanklacht bleef hij tegenstribbelen terwijl hij drie minuten lang met zijn gezicht naar beneden werd gehouden door agenten, totdat ze merkten dat hij bewusteloos leek. Ben Peter werd later dood verklaard na een hartaanval.

Aanklachten laten vallen

In een ongebruikelijke zet liet de openbare aanklager die de zaak leidde op maandag de aanklachten tegen de agenten vallen, zeggende dat ze slechts “de regels van voorzichtigheid hadden geschonden”, aldus de Zwitserse omroep RTS.

De rechtbank had nog steeds de mogelijkheid om een vonnis uit te spreken.

“Dit is extreem ongebruikelijk en voor mij persoonlijk bevestigt het mijn bezorgdheid over het vermogen en de bereidheid om zaken waarbij politieagenten betrokken zijn in Zwitserland te vervolgen,” vertelde Simon Ntah, advocaat van de familie van het slachtoffer, aan Reuters voor de uitspraak.