Binnenland

Komst azc met 550 asielzoekers in Enschede vrijwel zeker

23-06-2023 12:54

Enschede
Enschede. Shutterstock/Marketingcollega.

Staatssecretaris Eric van den Burg (VVD) heeft ingestemd met de voorwaarden van de gemeente Enschede bij het plaatsen van een azc. In maart liet de gemeente Enschede weten alleen akkoord te gaan met de plaatsing van 550 asielzoekers als aan alle strikte voorwaarden wordt voldaan.

Eerder zei de staatssecretaris juist nog dat hij niet akkoord wilde gaan met het eisenpakket van Enschede, nu toch maar wel omdat het tekort aan opvangplekken steeds groter wordt.

Breekpunt

Een van die voorwaarden is dat er geen veiligelanders in de asielopvang komen, maar daarvan zegt Van der Burg nu al dat hij dit niet kan garanderen. Een reden hiervoor is dat het wettelijk niet mogelijk is om specifieke groepen te weigeren. Het is niet waarschijnlijk dat dit een breekpunt is voor de gemeente.

Mocht de gemeente Enschede besluiten de 550 asielzoekers, waaronder dus mogelijk ook veiligelanders, dan zal dit op korte termijn gebeuren.

Een locatie voor het azc Enschede is overigens nog niet gevonden.

Een azc voor 550 asielzoekers in Enschede zou het op een na grootste azc van Overijssel zijn. Alleen in Hardenberg staat een groter azc met plek voor 750 asielzoekers.