Buitenland

Russische helikopters beschieten Wagner-konvooi bij Voronez

24-06-2023 14:18

Hind
Vaalaa/Shutterstock.

ROSTOV-ON-DON/VORONEZH, Rusland, 24 juni (https://www.reuters.com) – Russische militaire helikopters openden zaterdagmiddag het vuur op een konvooi van rebellen-huurlingen die al meer dan halverwege Moskou waren in een bliksemopmars nadat ze ‘s nachts een zuidelijke stad hadden ingenomen.

President Vladimir Poetin zwoer een gewapende muiterij die hij vergeleek met de Russische burgeroorlog van een eeuw geleden de kop in te drukken.

Strijders van de Wagner privémilitie van Jevgeni Prigozjin hadden de controle over Rostov aan de Don, een stad met meer dan een miljoen inwoners dicht bij de grens met Oekraïne, en rukten snel op naar het noorden door het westen van Rusland.

 

Artikel gaat verder na tweet.

 

Een journalist van Reuters zag hoe legerhelikopters het vuur openden op een gewapende colonne van Wagners leger die oprukte langs de stad Voronezj met troependragers en minstens één tank op een dieplader. De stad ligt meer dan halverwege de 1100 km lange snelweg van Rostov naar Moskou.

Rostov veroverd

Prigozjin, wiens privéleger de bloedigste gevechten in Oekraïne uitvocht terwijl hij maandenlang ruzie had met de top, zei dat hij het hoofdkwartier van het zuidelijke militaire district van Rusland in Rostov had veroverd nadat hij zijn troepen vanuit Oekraïne Rusland binnen had geloodst.

In Rostov, dat dient als het belangrijkste logistieke knooppunt voor de hele Russische invasiemacht, liepen inwoners rond, filmden met mobiele telefoons, terwijl Wagner-strijders in gepantserde voertuigen en gevechtstanks posities innamen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Hind

Vaalaa/Shutterstock.

 

Eén tank stond ingeklemd tussen gepleisterde gebouwen met posters die reclame maakten voor het circus. Op een andere was “Siberië” in rode verf over de voorkant geklad, een duidelijk teken van de intentie om heel Rusland te bestrijken.

In Moskou was de veiligheid op straat verhoogd. Het Rode Plein was afgezet met metalen barrières.

“Buitensporige ambities en gevestigde belangen hebben geleid tot verraad,” zei Vladimir Poetin in een televisietoespraak, waarin hij de opstand in een tijd van oorlog in het buitenland vergeleek met de Russische revolutie en burgeroorlog die uitbrak tijdens de Eerste Wereldoorlog.

“Iedereen die opzettelijk het pad van verraad heeft betreden, die een gewapende opstand heeft voorbereid, die de weg van chantage en terroristische methoden is ingeslagen, zal onvermijdelijk gestraft worden en zal zich zowel tegenover de wet als tegenover ons volk verantwoorden.”

‘Corruptie en bedrog’

Een uitdagende Prigozhin antwoordde snel dat hij en zijn mannen niet van plan waren zichzelf aan te geven.

“De president maakt een grote fout als hij het over verraad heeft. Wij zijn patriotten van ons moederland, we vochten en vechten ervoor,” zei Prigozhin in een audioboodschap. “We willen niet dat het land blijft leven in corruptie en bedrog.”

In een reeks hectische berichten eiste Prigozjin vannacht dat de minister van Defensie Sergej Sjoigoe en de chef van de generale staf Valerij Gerasimov hem in Rostov zouden opzoeken.

Westerse hoofdsteden zeiden dat ze de situatie in het nucleair bewapende Rusland op de voet volgden. Het Witte Huis zei dat president Joe Biden op de hoogte was gebracht.

“Dit is de belangrijkste uitdaging voor de Russische staat van de afgelopen tijd”, zei het Britse ministerie van Defensie.

“In de komende uren zal de loyaliteit van de Russische veiligheidstroepen, en in het bijzonder van de Russische Nationale Garde, bepalend zijn voor de uitkomst van deze crisis.”

Loyale troepen

Poetins greep op de macht kan afhangen van de vraag of hij genoeg loyale troepen kan verzamelen om de huurlingen te bestrijden op een moment dat het grootste deel van het Russische leger is ingezet aan het front in het zuiden en oosten van Oekraïne.

De opstand dreigt ook de Russische invasiemacht in Oekraïne in wanorde te brengen, net nu Kiev zijn sterkste tegenoffensief lanceert sinds het begin van de oorlog in februari vorig jaar.

“De zwakte van Rusland is duidelijk. Zwakte op volle schaal,” schreef de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een bericht op sociale media. “En hoe langer Rusland zijn troepen en huurlingen op ons land houdt, hoe meer chaos, pijn en problemen het later voor zichzelf zal hebben.”

Wagner-privéleger

Prigozhin, een voormalige veroordeelde en al lange tijd bondgenoot van Poetin, leidt een privéleger met duizenden voormalige gevangenen uit Russische gevangenissen.

Zijn mannen namen de hevigste gevechten van de 16 maanden durende Oekraïense oorlog voor hun rekening, waaronder de langdurige strijd om de oostelijke stad Bakhmut.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Hij ging maandenlang tekeer tegen de top van het reguliere leger, beschuldigde generaals van incompetentie en van het achterhouden van munitie voor zijn strijders. Deze maand negeerde hij orders om een contract te ondertekenen waardoor zijn troepen onder het bevel van het ministerie van Defensie kwamen te staan.

Luchtaanval

Hij begon de schijnbare muiterij vrijdag nadat hij beweerde dat het leger veel van zijn strijders had gedood tijdens een luchtaanval. Het ministerie van Defensie ontkende dit.

“We zijn met 25.000 man en we gaan uitzoeken waarom er chaos heerst in het land,” zei hij, terwijl hij beloofde om alle controleposten of luchtmachten te vernietigen die Wagner in de weg zouden staan. Later zei hij dat zijn mannen betrokken waren geweest bij gevechten met reguliere soldaten en dat ze een helikopter hadden neergeschoten.

Luitenant-generaal Vladimir Alekseyev van het leger deed een video-oproep waarin hij Prigozhin vroeg om zijn acties te heroverwegen.

“Alleen de president heeft het recht om de top van de strijdkrachten aan te stellen en u probeert inbreuk te maken op zijn autoriteit”, zei hij.