Nieuws

Eric van der Burg (VVD): ‘Tegen asielzoekers die voor overlast zorgen past harde aanpak’

26-06-2023 14:45

Azc Hardenberg
Het azc in Hardenberg. Google streetview.

In reactie op geweldsincidenten in het azc in Heemserveen (gemeente Hardenberg) gaat de coördinator nationale aanpak overlast in gesprek met de gemeente Hardenberg en het COA. Dit liet staatssecretaris Van der Burg (VVD) weten in een antwoord op Kamervragen over een reeks ernstige incidenten in het azc, waarbij een dode en gewonden vielen. “Het kabinet is er alles aan gelegen om de rust en veiligheid in de gemeente Hardenberg te herstellen. Tegen asielzoekers die de gastvrijheid van Nederland misbruiken en voor overlast en criminaliteit zorgen, past een harde aanpak”, aldus Van der Burg.

De coördinator zal zich richten op het “tijdig identificeren van overlastgevers en het versnellen van hun asielprocedure, met als doel terugkeer naar het land van herkomst of overdracht aan de verantwoordelijke lidstaat bij afwijzing.”

Lik-op-stuk-beleid

Daarnaast is er extra beveiliging ingezet en is de begeleiding van overlastgevers in het asielzoekerscentrum geïntensiveerd om toekomstige problemen te voorkomen. Er wordt een lik-op-stukbeleid toegepast tegen asielzoekers die misdrijven plegen, waarbij snelrecht of supersnelrecht wordt gebruikt.

Van der Burg verwiep de optie om het asielzoekerscentrum in Heemserveen te sluiten, zoals Kamerlid Wybren van Haga wil, omdat dit in de eerste plaats de druk op andere azc’s alleen maar zou vergroten, maar benadrukte een ‘harde aanpak van overlastgevende asielzoekers’.