Buitenland

President Poetin bedankt leger voor ‘voorkomen burgeroorlog’

27-06-2023 13:41

Vladimir Poetin
Russian Presidential Press Service via AP.

27 juni (Reuters) – President Vladimir Poetin heeft het leger en de veiligheidsdiensten van Rusland bedankt voor het voorkomen van het uitbreken van een burgeroorlog in het grootste land ter wereld in het weekend door efficiënt op te treden toen ze geconfronteerd werden met een gewapende muiterij van huurlingen die op weg waren naar Moskou.

In een optreden op een plein binnen het Kremlin dat bedoeld leek om de boodschap over te brengen dat hij de touwtjes stevig in handen hield, vertelde Poetin dinsdag aan zo’n 2500 leden van het leger, de veiligheidsdiensten en de Nationale Garde dat ze Rusland van de chaos hadden gered.

“Jullie hebben de grondwettelijke orde, het leven, de veiligheid en de vrijheid van onze burgers verdedigd. Jullie hebben ons moederland gered van onrust. In feite hebben jullie een burgeroorlog gestopt,” zei Poetin.

Loyaliteit aan het Russische volk

“In deze moeilijke situatie hebt u nauwkeurig en harmonieus gehandeld, u hebt door uw daden uw loyaliteit aan het Russische volk en de militaire eed bewezen. Jullie hebben jullie verantwoordelijkheid getoond voor het lot van ons moederland en zijn toekomst.”

Het Kremlin zei eerder op dinsdag dat het het niet eens was met wat het de mening van “pseudospecialisten” noemde dat de muiterij de positie van Poetin had geschokt.

Het heeft de Russische leider, die sinds 1999 aan de macht is als president of premier, afgeschilderd als iemand die verstandig heeft gehandeld om wat het “het ergste scenario” heeft genoemd te vermijden door tijd te geven voor besprekingen om een overeenkomst te sluiten die de muiterij beëindigde zonder meer bloedvergieten.

Eren van omgekomen piloten

Poetin vertelde de aanwezigen op het Kathedraalplein van het Kremlin dinsdag dat een niet nader genoemd aantal Russische militaire piloten was gedood toen ze probeerden de opmars van de muiters – die de militaire top wilden verdrijven vanwege hun naar hun zeggen incompetentie en corruptie – naar Moskou te stoppen.

“In de confrontatie met de opstandelingen stierven onze strijdmakkers, de piloten,” zei Poetin.

“Ze aarzelden niet en voerden hun bevelen en hun militaire plicht met eer uit.”

Poetin vroeg vervolgens om een minuut stilte om de omgekomen piloten te eren.

Defensieminister Shoigu aanwezig

Minister van Defensie Sergei Shoigu, wiens ontslag Wagner-huurlingenchef Jevgeni Prigozjin had geëist, was aanwezig op het plein.

Poetin zei dat het Russische militaire veiligheidsapparaat ervoor had gezorgd dat belangrijke commandocentra en strategische verdedigingsfaciliteiten tijdens de muiterij waren blijven functioneren en beschermd waren en dat de veiligheid van de grensregio’s was gewaarborgd.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Poetin

Russian Presidential Press Service via AP.

 

Hij zei dat het niet nodig was gevechtseenheden terug te trekken uit wat hij de zone noemde waarin Moskou zijn “speciale militaire operatie” in Oekraïne uitvoert.

Ordehandhavingseenheden

De muiters en de mensen die volgens hem waren “meegesleurd in de opstand” hadden gezien dat het leger en het volk niet aan hun kant stonden, zei Poetin.

“De snelle en nauwkeurige inzet van ordehandhavingseenheden maakte het mogelijk om de uiterst gevaarlijke ontwikkeling van de situatie in het land een halt toe te roepen en slachtoffers onder de burgerbevolking te voorkomen,” zei hij.

Na zijn toespraak werd het Russische volkslied gespeeld, dat dezelfde muziek heeft als het volkslied uit de Sovjet-Unie.