Buitenland

VS senator Rubio: ‘Er zijn meer klokkenluiders over buitenaardse objecten’

27-06-2023 12:24

UFO
CGI-UFO. Shutterstock.

Update: gedetailleerde uitleg over hoe serieus deze klokkenluiders worden genomen is te lezen in dit artikel van The Hill.

Door Bert Brussen, TPO – De Amerikaanse senator Marco Rubio (Republikeinen, Florida) heeft gezegd dat de klokkenluider die onlangs tegenover een onderzoekcommissie van het congres beweerde dat de Amerikaanse overheid in het bezit is van ‘buitenaardse voertuigen en objecten’ en bezig is met ‘geheime programma’s’ met deze voertuigen niet de enige is.

Volgens Rubio hebben diverse personen die een hoge positie binnen de overheid bekleden een soortgelijke bewering gedaan, sommigen al lang voordat David Grush met zijn verhaal naar buiten kwam,  onder de bescherming van een speciale klokkenluidersregeling. Dit melden NewsNation en Newsweek.

Marco Rubio, die voor Florida in de senaat zetelt, is tevens vice-voorzitter van de Select Committee on Intelligence, waarin de geheimen van de Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten worden gedeeld met zeventien senatoren (negen Democraten en acht Republikeinen).

Rubio tegenover NewsNation:

“Sommige van de mensen die ik hierover heb gesproken zijn bekende personen die over dit onderwerp al vaker hebben gesproken, maar anderen zijn onbekend en vertellen dit nu voor het eerst. Enkelen van hen werken nog steeds voor de overheid.

“Of het waar is? Sommige beweringen gaan verder dan waar iemand van ons ooit mee te maken heeft gehad.

“Maar we onderzoeken alles zonder enig vooroordeel en trekken geen voorbarige conclusies, in geen enkele richting.

“Wat ik wel kan zeggen, is dat de meeste mensen die de beweringen deden, werkten of werken nu nog op hoge posities binnen onze overheid en ze hadden of hebben toegang tot top secret zaken, op hoge niveaus. Je kunt je dus de vraag stellen: welke motivatie zouden zoveel mensen met dat soort kwalificaties hebben om zoiets te verzinnen?”

Niet-menselijke oorsprong

Begin juni publiceerde de website The Debrief de scoop dat David Grush, een meerdere malen onderscheiden officier die tot vlak voor zijn bekentenis werkzaam was binnen de Amerikaanse militaire inlichtingendienst, aan een commissie van het congres heeft getuigd over zijn kennis van ‘geheime overheidsprojecten’ waarin wordt gewerkt met “volledig intacte en deels intacte voertuigen die van niet-menselijke oorsprong zijn“.

Daaropvolgend publiceerde ook de Amerikaanse auteur en journalist Michael Shellenberger dat meerdere betrouwbare bronnen van binnen de Amerikaanse overheid dit verhaal aan hem hebben bevestigd.

Bewering is niet meteen bewijs

Ondanks het feit dat de klokkenluiders zelf betrouwbaar lijken te zijn, betekent dit nog niet dat hun beweringen dus waar zijn. Zo heeft Grush alleen getuigd over wat hij van anderen heeft gehoord, maar heeft hij geen bewijs of kennis uit eerste hand. Bovendien blijft het bij getuigenissen, weliswaar onder ede afgelegd door betrouwbare personen, en ontbreekt vooralsnog tastbaar bewijs in de vorm van foto- of videobeelden of materialen.

Desinformatiecampagne

Het kan dus zijn dat er sprake is van een geraffineerde desinformatiecampagne: de personen die de beweringen doen geloven zelf oprecht dat wat ze zeggen waar is, alleen is dat wat ze hebben gezien of gehoord bewust zo opgezet om ze te misleiden.

Bijvoorbeeld omdat de Amerikaanse overheid of het Pentagon liever heeft dat mensen praten over dingen die helemaal niet bestaan dan dat ze praten over waar de overheid daadwerkelijk mee bezig is, zoals het testen van nieuwe wapensystemen of vliegtuigen.

Niet openbaar

Wel is het zo dat veel van wat de klokkenluiders beweren tegenover de daarvoor bestemde congrescommissie niet openbaar is en kan met de buitenwereld alleen datgene worden gedeeld wat ook mag worden gedeeld.

Hierdoor is het voor journalisten en onderzoekers onmogelijk een volledig beeld te schetsen van wat er exact gaande is en bevestiging te krijgen van beweringen. Alleen de regering, leden van de commissies en de klokkenluiders zelf kennen alle geheime details.