Binnenland

Vliegtuigpersoneel afgeraden in werkkleding te reizen wegens intimidatie criminelen

28-06-2023 21:33

Stewardess
Shutterstock.

De burgemeester van Haarlemmermeer Marianne Schuurmans (VVD) raadt stewards en stewardessen “af om in werkkleding te reizen” om te voorkomen dat ze worden geïntimideerd door criminelen die proberen luchtvaartpersoneel te ronselen. Dit zei burgemeester Schuurmans woensdag tijdens een gastcollege op het MBO College Airport, waarvan de Telegraaf verslag doet.

Volgens de burgemeester, die verantwoordelijk is voor de ondermijningsaanpak op Schiphol, “wordt bijna dagelijks wel iets gesmokkeld op de luchthaven” en doen “drugscriminelen er alles aan om personeel te benaderen”.

Schuurmans:

“We horen verhalen van stewardessen die aangesproken worden als ze in bedrijfskleding in de trein zitten, net als personeel dat in outfit even snel boodschappen doet of buiten staat te roken. ’Wat leuk dat je daar werkt, wat voor diensten draai jij’, kan er dan gevraagd worden.

·Dat kan ook tot intimidatie leiden. ’Als je dit niet doet, komen we wel even langs bij je zusje op de hockeyclub’, kunnen mensen dan te horen krijgen. Daarom raden we personeel af om in werkkleding te reizen.”

Nieuw lespakket

Het MBO College Airport heeft een nieuw lespakket geïntroduceerd waarin extra aandacht is voor ondermijnende criminaliteit en het weerbaar maken van personeel tegen criminelen.