Buitenland

WSJ: Prigozjin wilde Russische militaire leiders gevangennemen

28-06-2023 14:31

Vladimir Poetin
Russian Presidential Press Service via AP.

Wagner-groep leider Yevgeny Prigozjin had gepland om de militaire leiding van Rusland gevangen te nemen als onderdeel van zijn muiterij. Zijn plannen werden echter versneld toen de binnenlandse inlichtingendienst van Rusland, de FSB, het complot ontdekte. Dit meldt de Wall Street Journal.

Prigozjin had aanvankelijk gepland om minister van Defensie Sergei Shoigu en generaal Valery Gerasimov gevangen te nemen tijdens hun bezoek aan een regio die grenst aan Oekraïne.

Westerse inlichtingendiensten waren ook op de hoogte van Prigozjins plannen via onderschepte elektronische communicatie en satellietbeelden.

Rostov

Gedwongen om voortijdig te handelen als gevolg van het lek, veroverde Prigozjin de Zuid-Russische stad Rostov, een strategisch punt voor de invasie van Oekraïne. Zijn complot berustte op de overtuiging dat een deel van de Russische strijdkrachten zich bij de opstand zou aansluiten.

De opstand ondervond aanvankelijk weinig weerstand, maar mislukte uiteindelijk.

Prigozjin had zijn bedoelingen aan hoge militaire officieren meegedeeld en hoopte dat reguliere troepen zich bij zijn opstand zouden aansluiten.

Bemiddeling Loekasjenko

Na de inname van Rostov bood de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko echter aan om te bemiddelen en stelde voor om Wagner-troepen in Wit-Rusland onder te brengen. Dit leidde ertoe dat Prigozjin een gewapende mars naar Moskou afblies.

Het incident heeft vragen opgeroepen over de reikwijdte van het gezag van president Vladimir Poetin en heeft geleid tot grootschalige zuiveringen in de Russische strijdkrachten.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov deed berichten over de betrokkenheid van hoge commandanten af als speculatie.