Buitenland

Brits hof: asielzoekers uitzetten naar Rwanda is onwettig

29-06-2023 11:16

Suela Braverman, Rwanda
Suella Braverman, de Britse minister van Binnenlandse Zaken, links, en Ernest Nsabimana, de Rwandese minister van Infrastructuur, rechts, leggen stenen bij een ander huisvestingsproject voor migranten, in de hoofdstad Kigali, Rwanda, zondag 19 maart 2023. (AP Foto)

LONDEN, 29 juni (Reuters) – Het plan van de Britse regering om asielzoekers uit te zetten naar Rwanda is onwettig, oordeelde het hof van beroep in Londen donderdag in een uitspraak die een slag toebrengt aan de belofte van premier Rishi Sunak om te voorkomen dat migranten in kleine bootjes aankomen.

De drie hooggeplaatste rechters van het hof van beroep oordeelden in meerderheid dat Rwanda niet als een veilig derde land kan worden beschouwd.

Tekortkomingen asielstelsel Rwanda

Rechter Ian Burnett zei dat de meerderheid van mening was dat “de tekortkomingen in het asielstelsel in Rwanda van dien aard zijn dat er gegronde redenen zijn om aan te nemen dat er een reĆ«el risico bestaat dat personen die naar Rwanda worden gestuurd, zullen worden teruggestuurd naar hun land van herkomst waar ze vervolging en een andere onmenselijke behandeling zullen ondergaan”.