Buitenland

Franse Raad van State: hoofddoek verboden voor voetbalsters

29-06-2023 15:00

Hijab
Shutterstock.

PARIJS, 29 juni (Reuters) – De hoogste administratieve rechtbank van Frankrijk heeft donderdag een collectief van vrouwelijke moslimvoetbalsters in het ongelijk gesteld in hun zaak tegen de Franse voetbalbond (FFF) en het verbod op de islamitische hijab tijdens wedstrijden gehandhaafd.

De Raad van State (Conseil d’Etat) oordeelde dat “het verbod van de FFF passend en proportioneel is”, aldus de rechtbank in een verklaring.

“Sportfederaties, belast met de goede werking van de openbare dienst waarvan het beheer aan hen is toevertrouwd, mogen hun spelers een verplichting tot outfitneutraliteit tijdens wedstrijden opleggen”, luidde de verklaring.

De advocaat van het moslimcollectief, genaamd de ‘Hijabeuses’, was niet direct beschikbaar voor commentaar.

De wereldvoetbalbond FIFA hief meer dan tien jaar geleden een soortgelijk verbod op het dragen van de hijab door vrouwelijke voetballers op.

Laïcité

Frankrijk, waar een van de grootste moslimminderheden van Europa woont, heeft wetten geïmplementeerd om zijn strikte vorm van secularisme, bekend als ‘laïcité‘, te beschermen. President Emmanuel Macron heeft gezegd dat deze vorm van secularisme wordt bedreigd door het islamisme.

Sommige moslimverenigingen en mensenrechtengroeperingen beweren dat deze wetten gericht zijn tegen moslims, democratische bescherming ondermijnen en hen kwetsbaar maken voor misbruik.