Buitenland

Na Facebook blokkeert ook Google online nieuws in Canada

29-06-2023 21:21

OTTAWA, 29 juni (Reuters) – Google zal links naar Canadees nieuws verwijderen uit zoekresultaten en andere producten in Canada wanneer een wet van kracht wordt die internetgiganten verplicht om nieuwsuitgevers te betalen, aldus het bedrijf dat eigendom is van Alphabet op donderdag.

Google sluit zich aan bij Facebook-eigenaar Meta Platforms Inc in het aankondigen van een einde aan de toegang tot nieuws voor Canadese gebruikers van hun platforms nadat Bill C-18, of de Online News Act, vorige week werd aangenomen.

Transparantie

De wetgeving kwam er na klachten van de Canadese media-industrie, die een strengere regulering van techbedrijven wil om te voorkomen dat ze nieuwsbedrijven uit de online advertentiemarkt verdringen.

“We hebben de regering nu geïnformeerd dat wanneer de wet van kracht wordt, we helaas links naar Canadees nieuws moeten verwijderen uit onze zoek-, nieuws- en ontdekproducten in Canada”, aldus Google in een blogpost.

“We nemen deze beslissing of de gevolgen ervan niet licht op en vinden het belangrijk om zo vroeg mogelijk transparant te zijn met Canadese uitgevers en onze gebruikers”, aldus het bedrijf.