Buitenland

FSB: ‘Oekraïense moordaanslag op Russische leider Krim voorkomen’

03-07-2023 12:14

Krim
Aanslag op Krim-brug op 8 oktober 2022. (AP Photo)

3 juli (Reuters) – De Russische veiligheidsdienst FSB zei maandag dat het een Oekraïense moordaanslag op Sergej Aksyonov, het door Rusland gesteunde hoofd van de Krim, had verijdeld door een Oekraïense agent te arresteren voordat hij de auto van Aksyonov kon opblazen.

Oekraïne gaf niet direct commentaar op de Russische beschuldiging.

De beschuldiging kwam naar aanleiding van berichten in Russische media dat de beveiliging op de Krim, het schiereiland in de Zwarte Zee dat Rusland in 2014 van Oekraïne annexeerde, is opgevoerd en dat er extra veiligheidscontroles worden uitgevoerd op mensen die vanuit de zuidelijke Russische regio Krasnodar een brug willen oversteken naar de Krim.

Russisch staatsburger gearresteerd

De FSB zei in een verklaring dat het een Russisch staatsburger had gearresteerd die door de Oekraïense inlichtingendienst SBU als huurmoordenaar was gerekruteerd en die in Oekraïne een training in explosieven, verkenning en sabotage had gevolgd.

Het plan was om de auto van Aksyonov op te blazen, maar hij werd aangehouden toen hij probeerde een explosief uit een schuilplaats te halen.

De FSB noemde geen namen van de gearresteerde man, die volgens de FSB midden dertig was. De FSB zei dat hij in juni de Krim was binnengekomen en dat ze een onderzoek naar hem instelden op verdenking van “poging tot het plegen van een terroristische daad” en “het illegaal in bezit hebben van explosieven”.

Aksyonov bedankte de FSB voor het voorkomen van wat hij een aanslag op het leven van de “leiders van de Republiek van de Krim” noemde en zei dat hij er zeker van was dat de personen die opdracht hadden gegeven voor de moord zouden worden gevonden en gestraft.

Volledige controle

Oekraïne heeft beloofd de volledige controle terug te krijgen over de Krim, het hoofdkwartier van Ruslands Zwarte Zeevloot, en over grote delen van Oost- en Zuid-Oekraïne die Rusland heeft veroverd sinds het vorig jaar begon met wat het zijn “speciale militaire operatie” noemt.

De Russische krant Izvestia meldde maandag dat er een 13 km lange file was ontstaan bij de toegang tot de brug naar de Krim in de zuidelijke Russische regio Krasnodar. De krant zei dat Krim transportambtenaren het aantal controleposten rond de brug op zondag hadden verhoogd.