Buitenland

Kremlin ontkent waarschuwing China tegen kernwapengebruik

05-07-2023 12:44

Nuclear
Shutterstock.

MOSKOU, 5 juli (Reuters) – Het Kremlin heeft woensdag een bericht in de Financial Times dat de Chinese president Xi Jinping de Russische president Vladimir Poetin persoonlijk had gewaarschuwd tegen het gebruik van kernwapens in Oekraïne, afgedaan als “fictie”.

De FT, die ongeïdentificeerde Westerse en Chinese functionarissen citeerde, meldde dat Xi Poetin waarschuwde tijdens een persoonlijke ontmoeting in maart tegen het gebruik van kernwapens in Oekraïne.

Fictie

Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, zei op de vraag of hij het FT-rapport kon bevestigen: “Nee, ik kan het niet bevestigen.”

Peskov zei dat de twee landen destijds in verklaringen veel details hadden gegeven over de inhoud van hun gesprekken.

“De essentie van de onderhandelingen is duidelijk vermeld in de documenten die zijn aangenomen na de verklaring, dus er is veel informatie. Al het andere is fictie.”

Bestraalde woestenij

De FT citeerde mensen dicht bij het Kremlin die zeiden dat Poetin onafhankelijk had besloten dat het gebruik van tactische kernwapens Rusland geen voordeel zou geven in Oekraïne.

Een nucleaire aanval zou gebieden die Poetin voor Rusland heeft opgeëist, waarschijnlijk veranderen in een bestraalde woestenij, terwijl het zijn troepen weinig vooruit zou helpen, citeerde de FT Kremlin-bronnen.