Buitenland

Analisten, experts: Threads is inderdaad een Twitter-killer

06-07-2023 14:56

6 juli (Reuters)Threads van Meta zou snel een grote bedreiging kunnen worden voor Twitter, dat in handen is van Elon Musk, dankzij de gemakkelijke toegang tot miljarden Instagram-gebruikers, een interface die lijkt op die van zijn rivaal en de advertentiekracht van de sociale mediagigant, aldus analisten en industrie-experts.

Threads, ook wel de ‘Twitter-Killer’ genoemd, registreerde 10 miljoen aanmeldingen binnen de eerste zeven uur na de lancering, met beroemdheden van Kim Kardashian tot Gordon Ramsay die zich bij de app aansloten.

Momenteel is Threads nog niet in Europa beschikbaar.

De aandelen van Meta Platforms noteerden donderdag 1% hoger in de premarket handel, nadat ze in de vorige sessie 3% hoger sloten in aanloop naar de uitrol van Threads.

“Of het nu gepland was of niet, Meta’s lancering van Threads kwam op het perfecte moment om het een kans te geven om Twitter van de troon te stoten,” zegt Niklas Myhr, een professor in marketing aan de Chapman University, verwijzend naar de onrust bij Twitter nadat het het aantal tweets dat gebruikers kunnen zien beperkte.

“Threads zal een vliegende start maken omdat het is gebouwd op het Instagram-platform met zijn enorme gebruikersbestand en als gebruikers Threads adopteren, zullen adverteerders op de voet volgen.”

2 miljard Instagram-gebruikers

Hoewel Threads een op zichzelf staande app is, kunnen gebruikers inloggen met hun Instagram-gegevens, waardoor het een gemakkelijke toevoeging is voor de meer dan 2 miljard maandelijks actieve gebruikers van Instagram.

Ter vergelijking: Twitter had 229 miljoen maandelijks actieve gebruikers in mei 2022, volgens een verklaring die werd afgelegd voordat Musk het sociale mediaplatform opkocht.

Mastodon, een andere Twitter-achtige app, heeft 1,7 miljoen maandelijkse actieve gebruikers, volgens de website van het bedrijf.

Stijging aandeelwaarde

Sommige analisten zeiden dat Threads deed denken aan het succes van Meta bij het integreren van cruciale functies van platforms zoals Snapchat en TikTok in het geval van respectievelijk Instagram’s Stories en Reels.

Ten minste vier makelaars verhoogden hun koersdoel voor Meta, waarvan de aandelen dit jaar al in waarde zijn verdubbeld.

“Ongetwijfeld zullen er hobbels in de weg zijn, maar Threads zou de aandelenkoers van Meta kunnen ondersteunen als het een succes blijkt te zijn, zoals het enorme aantal eerste inschrijvingen suggereert”, zegt Victoria Scholar, hoofd investeringen bij Interactive Investor.

Threads is beschikbaar in meer dan 100 landen en was de beste gratis app in de Amerikaanse App Store van Apple, terwijl Twitter op plaats 26 stond.

Trending topic

Threads was ook een van de trending topics op Twitter, waar veel gebruikers links deelden naar hun profielen op de rivaliserende app en memes, waaronder Meta CEO Mark Zuckerberg, die woensdag voor het eerst sinds 2012 weer op Twitter postte.

De lancering was duidelijk een eerste poging tot een dienst omdat het de toeters en bellen van Twitter miste.

Threads heeft geen hashtags en zoekfuncties op trefwoorden, wat betekent dat gebruikers geen realtime gebeurtenissen kunnen volgen zoals op Twitter. Het heeft nog geen direct messaging functie en mist ook een desktop versie waar bepaalde gebruikers, zoals zakelijke organisaties, op vertrouwen.

Sommige gebruikers, waaronder de populaire techrecensent Marques Brownlee, hebben ook gepost over de behoefte aan een feed die alleen bestaat uit de mensen die men volgt. Gebruikers hebben momenteel weinig controle over de hoofdfeed.

Sterke concurrent

Over het algemeen juichten analisten echter toe dat het volgens hen een sterke concurrent is voor Twitter, dat opgeschrikt wordt door abrupte beslissingen van Musk sinds hij het vorig jaar overnam voor $44 miljard.

“Er zou een app moeten zijn voor openbare gesprekken met meer dan 1 miljard mensen erop. Twitter heeft de kans gehad om dit te doen, maar is er nog niet in geslaagd. Hopelijk doen we dat wel,” zei Zuckerberg op Threads.