Buitenland

Loekasjenko: ‘Wagner-leider Prigozjin niet langer in Wit-Rusland’

06-07-2023 11:22

Wagner
Een muurschildering met daarop huurlingen van de Russische Wagner Group: "Wagner Group - Russische ridders" vernield met verf op een muur in Belgrado, Servië, op 13 januari 2023. De Russische Wagner Group, een particulier militair bedrijf geleid door Jevgeni Prigozjin, een schurkenmiljonair die al lange tijd banden heeft met de Russische president Vladimir Poetin, heeft een steeds zichtbaardere rol gespeeld in de gevechten in Oekraïne. (AP Foto/Darko Vojinovic)

MINSK, 6 juli (Reuters) – De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko, die vorige maand een akkoord bereikte om een einde te maken aan een gewapende muiterij in Rusland, zei donderdag dat de Russische huurlingenleider Jevgeni Prigozjin niet langer in Wit-Rusland was.

Loekasjenko zei op 27 juni dat Prigozjin, leider van de Wagner Group wiens strijders kortstondig een Zuid-Russische stad innamen en naar Moskou marcheerden, in Wit-Rusland was aangekomen als onderdeel van de deal die de crisis drie dagen eerder bezworen had.

Sint-Petersburg

Maar Loekasjenko vertelde verslaggevers donderdag dat Prigozjin zich nu in Sint-Petersburg, de tweede stad van Rusland, bevond of mogelijk was doorgereisd naar Moskou. “Hij is niet op het grondgebied van Wit-Rusland.”

Loekasjenko zei ook dat de kwestie van de verplaatsing van Wagner-eenheden naar Wit-Rusland nog niet was opgelost en zou afhangen van beslissingen van Rusland en Wagner.

Zijn opmerkingen benadrukten de grote onzekerheden rond de voorwaarden en de uitvoering van de overeenkomst die een einde maakte aan de muiterij, waarvan de Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat die het land in een burgeroorlog had kunnen storten.

‘Poetin zal hem niet uitroeien’

De Russische staatstelevisie heeft woensdag een felle aanval op Prigozhin gelanceerd en zei dat het onderzoek naar wat er was gebeurd nog steeds voortvarend werd voortgezet.

Loekasjenko zei dat hij had afgesproken om Poetin in de nabije toekomst te ontmoeten en de situatie rond Prigozjin met hem zou bespreken.

Prigozjin is “absoluut vrij” en Poetin zal hem niet “uitroeien”, voegde Loekasjenko eraan toe.

Militaire kampen

Een zakenvliegtuig dat in verband wordt gebracht met Prigozjin vertrok woensdag van Sint-Petersburg naar Moskou en was donderdag op weg naar Zuid-Rusland, volgens de vluchtgegevens, maar het was niet duidelijk of de huurlingenleider aan boord was.

Loekasjenko zei dat een aanbod van Wagner om een aantal van zijn strijders in Wit-Rusland te stationeren – een vooruitzicht dat de naburige NAVO-landen heeft gealarmeerd – nog steeds van kracht is.

“We bouwen geen kampen. We hebben hen verschillende voormalige militaire kampen aangeboden die in de Sovjettijd werden gebruikt, waaronder in de buurt van Osipovichi. Als ze akkoord gaan. Maar Wagner heeft een andere visie op de inzet, natuurlijk vertel ik niets over deze visie,” zei hij.

Loekasjenko zei ook dat hij de aanwezigheid van Wagner in Wit-Rusland niet als een risico voor zijn land zag en niet geloofde dat Wagner ooit de wapens tegen Wit-Rusland zou opnemen.