Buitenland

Door vulkaan verdreven inwoners La Palma koesteren wrok, verlangen naar politieke verandering

13-07-2023 12:12

LA PALMA, Spanje, 13 juli (Reuters) – Veel inwoners van het Spaanse eiland La Palma die nu leven in de rijen van geïmproviseerde huizen die op elkaar lijken, waar verharde zwarte lava de eens zo lieflijke valleien bedekt waar ze vroeger woonden, voelen wrok en verlangen naar politieke verandering tijdens de algemene verkiezingen van deze maand.

De uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja, die eind 2021 drie maanden duurde, verwoestte een gedeelte van het zuidelijke deel van het eiland, dat deel uitmaakt van de Canarische archipel in de Atlantische Oceaan, waardoor duizenden mensen moesten evacueren en ongeveer 3000 gebouwen en honderden plantages werden verwoest.

Piepklein houten huis

Karin Bansberg, 57 jaar en van Nederlandse nationaliteit, woont al 31 jaar op La Palma. In haar piepkleine houten huis dat door de regering beschikbaar is gesteld, huilde ze terwijl ze terugdacht aan haar stuk land van 15.000 vierkante meter waar ze een huis en stallen had en paardrijlessen gaf.

“Ik heb niets. Er zijn dagen dat ik instort,” vertelde ze aan Reuters.

“Premier Pedro Sanchez heeft niet veel goede dingen gedaan, en hier nog veel minder. Veel bezoeken en fotomomenten, maar hij heeft heel weinig gedaan. Ik denk dat we verandering nodig hebben,” voegde ze eraan toe, en ze klaagde dat een subsidie van 100.000 euro die ze kreeg om een nieuw perceel te kopen, niet goedmaakt wat ze heeft verloren.

Achterstand op rechtse partijen

Sanchez, aan de macht sinds 2018, riep in mei de verkiezingen uit nadat zijn linkse coalitie was verslagen in regionale en gemeentelijke verkiezingen, waaronder op de Canarische Eilanden.

Opiniepeilingen laten zien dat zijn coalitie een achterstand heeft op het gecombineerde rechtse kamp voor de nationale verkiezingen van 23 juli.

De regering heeft meer dan 550 miljoen euro toegezegd voor de wederopbouw, maar de meeste inwoners en bedrijven vinden dat te weinig gezien de schade die de eilandraad van La Palma heeft geraamd op ongeveer 1 miljard euro. Ze klagen over vertragingen bij het krijgen van hulp.

Het socialistische regionale bestuur heeft kritiek op de ontoereikende hulp en de vertragingen ontkend.

“Natuurlijk kan het beter, maar met andere regeringen zou het erger zijn geweest”, zei de voormalige regionale leider Angel Torres eerder dit jaar toen Sanchez het eiland bezocht.

“We hebben veel verloren. Onze manier van leven, ons levensonderhoud,” zei Jaime Morcillo, 74, terwijl hij zijn tranen bedwong. Hij en zijn vrouw verloren hun huis en bananenplantage en wonen nu in een containerwoning. Hun vijf kinderen verloren ook hun huis.

“Ik ben dankbaar, maar om ons in een container te stoppen en dat is het? Dat kan niet,” zei Morcillo, die ook betreurde dat de containernederzetting zich in een afgelegen gebied zonder sociale voorzieningen bevond.

Extreem-rechts Vox

Gepensioneerd zakenman en geëvacueerde van de vulkaan Luis Galo zei dat de afwijzing van de socialisten in de regionale verkiezingen van mei meer dan verdiend was: “Je kunt niet zeggen dat je zult doen wat je niet zult doen. Nu komen er weer verkiezingen aan en ik denk dat die deze verandering zullen weerspiegelen.”

Niet iedereen is dezelfde mening toegedaan, want sommigen vrezen dat de extreem-rechtse partij Vox in de regering komt naast de centrum-rechtse koplopers, de Spaanse Volkspartij.

“Nee, nee, nee voor Partido Popular en Vox, ik wil vrijheid,” zei Maria del Carmen Gonzalez, 45, een socialistische stemmer die ook haar land verloor aan de vulkaan. “Ik wil niet waar die mensen in geloven.”

Een gemeenschappelijke hoop voor de verkiezingen is dat lokale politici van de Canarische Coalitiepartij, die nu samen met de PP de regio bestuurt, parlementszetels in Madrid krijgen.

“Dat is echt belangrijk, want anders worden we vergeten. Hoewel ze zeggen dat het Spanje is, vergeten ze ons,” zei Bansberg, die bij de regionale verkiezingen stemde, maar als Nederlands staatsburger niet kan stemmen bij de algemene verkiezingen.