Buitenland

De race om de personal AI assistant

17-07-2023 13:17

AI
Shutterstock.

17 juli (Reuters) – Ongeveer een decennium nadat virtuele assistenten zoals Siri en Alexa hun intrede deden op het toneel, verhoogt een nieuwe golf van AI-assistenten met meer autonomie de inzet, aangedreven door de nieuwste versie van de technologie achter ChatGPT en zijn rivalen.

 

Lees ook: Overheden nog altijd zoekende naar juiste regulering AI

 

Experimentele systemen die draaien op GPT-4 of vergelijkbare modellen trekken miljarden dollars aan investeringen aan nu Silicon Valley met elkaar wedijvert om te profiteren van de vooruitgang in AI. De nieuwe assistenten – vaak ‘agents’ of ‘copilots‘ genoemd – beloven complexere persoonlijke en werktaken uit te voeren wanneer ze door een mens worden opgedragen, zonder dat er toezicht nodig is.

“Op hoog niveau willen we dat dit zoiets wordt als uw persoonlijke AI-vriend,” zegt ontwikkelaar Div Garg, wiens bedrijf MultiOn een AI-agent aan het beta-testen is.

“Het zou kunnen evolueren naar Jarvis, waarbij we willen dat dit verbonden is met veel van uw diensten,” voegde hij eraan toe, verwijzend naar de onmisbare AI van Tony Stark in de Iron Man-films. “Als u iets wilt doen, praat u met uw AI en hij doet uw dingen.”

Sciencefiction

De industrie is nog ver verwijderd van de duizelingwekkende digitale assistenten uit sciencefiction; Garg’s agent surft bijvoorbeeld over het web om een hamburger te bestellen bij DoorDash, terwijl anderen beleggingsstrategieën kunnen creëren, mensen die koelkasten verkopen op Craigslist kunnen e-mailen of werkvergaderingen kunnen samenvatten voor mensen die te laat komen.

“Veel dingen die makkelijk zijn voor mensen zijn nog steeds ongelooflijk moeilijk voor computers,” zegt Kanjun Qiu, CEO van Generally Intelligent, een OpenAI concurrent die AI voor agents maakt.

“Stel dat je van je baas een vergadering moet plannen met een groep belangrijke klanten. Dat vereist redeneervaardigheden die complex zijn voor AI – het moet de voorkeuren van iedereen weten, conflicten oplossen en tegelijkertijd de zorgvuldigheid behouden die nodig is bij het werken met klanten.”

De eerste pogingen zijn slechts een voorproefje van de verfijning die in de komende jaren zou kunnen komen van steeds geavanceerdere en autonome agents, terwijl de industrie toewerkt naar een kunstmatige algemene intelligentie (AGI) die mensen kan evenaren of overtreffen in talloze cognitieve taken, volgens interviews van Reuters met ongeveer twee dozijn ondernemers, investeerders en AI-experts.

Stormloop op virtule assistenten

De nieuwe technologie heeft geleid tot een stormloop op assistenten die aangedreven worden door zogenaamde basismodellen zoals GPT-4, waarbij individuele ontwikkelaars, grote spelers zoals Microsoft en Google-moeder Alphabet en een groot aantal startups betrokken zijn.

Inflection AI, om één startup te noemen, haalde eind juni 1,3 miljard dollar op. Het bedrijf ontwikkelt een persoonlijke assistent die naar eigen zeggen als mentor kan fungeren of taken kan uitvoeren zoals het regelen van vluchttegoed en een hotel na een reisvertraging, volgens een podcast van medeoprichters Reid Hoffman en Mustafa Suleyman.

 

Artikel gaat verder na video.

 

Adept, een AI-startup die 415 miljoen dollar heeft opgehaald, prijst zijn zakelijke voordelen aan; in een demo die online is gezet, laat het zien hoe u zijn technologie met een zin kunt aanroepen en vervolgens kunt zien hoe het zelfstandig door de Salesforce-klantrelatiedatabase van een bedrijf navigeert en een taak voltooit die een mens naar eigen zeggen 10 of meer klikken zou kosten.

Alphabet weigerde commentaar te geven op agentgerelateerd werk, terwijl Microsoft zei dat het zijn visie is om mensen de controle te laten houden over AI-copiloten, in plaats van automatische piloten.

Strategisch en aanpasbaar denken

Qiu en vier andere agentontwikkelaars zeiden dat ze verwachtten dat de eerste systemen die betrouwbaar multi-step taken kunnen uitvoeren met enige autonomie binnen een jaar op de markt zouden komen, gericht op smalle gebieden zoals coderen en marketingtaken.

“De echte uitdaging is het bouwen van systemen met robuuste redeneringen,” zei Qiu.

De race naar steeds autonomer wordende AI-agents heeft een enorme impuls gekregen door de release in maart van GPT-4 door ontwikkelaar OpenAI, een krachtige upgrade van het model achter ChatGPT – de chatbot die een sensatie werd toen hij afgelopen november werd uitgebracht.

GPT-4 faciliteert het type strategisch en aanpasbaar denken dat nodig is om door de onvoorspelbare echte wereld te navigeren, aldus Vivian Cheng, een investeerder bij durfkapitaalbedrijf CRV die zich richt op AI-agents.

De eerste demonstraties van agents die relatief complexe redeneringen kunnen uitvoeren, kwamen van individuele ontwikkelaars die in maart de open-source projecten BabyAGI en AutoGPT creëerden. Deze agents kunnen prioriteiten stellen en taken uitvoeren, zoals verkoopprospectie en het bestellen van pizza’s, op basis van een vooraf gedefinieerd doel en de resultaten van eerdere acties.

Volgens acht geïnterviewde ontwikkelaars zijn de eerste agents van dit moment slechts proof-of-concepts en bevriezen ze vaak of suggereren ze iets dat nergens op slaat. Als een agent volledige toegang krijgt tot een computer of betalingsgegevens, kan hij per ongeluk de schijf van een computer wissen of de verkeerde dingen kopen, zeggen ze.

“Er zijn zoveel manieren waarop het fout kan gaan,” zegt Aravind Srinivas, CEO van ChatGPT-concurrent Perplexity AI, die ervoor heeft gekozen om een product aan te bieden met menselijke supervisie. “Je moet AI behandelen als een baby en er constant toezicht op houden als een moeder.”

Veel computerwetenschappers die zich bezighouden met AI-ethiek hebben gewezen op de schade die op de korte termijn zou kunnen ontstaan door de bestendiging van menselijke vooroordelen en de mogelijkheid van verkeerde informatie. En terwijl sommigen een toekomstige Jarvis zien, vrezen anderen de moorddadige HAL 9000 uit 2001: A Space Odyssey.

Vernietig de mensheid

Computerwetenschapper Yoshua Bengio, die bekend staat als de “peetvader van AI” vanwege zijn werk aan neurale netwerken en deep learning, maant tot voorzichtigheid. Hij vreest dat toekomstige geavanceerde iteraties van de technologie hun eigen, onverwachte doelen kunnen creëren en daarnaar kunnen handelen.

“Zonder een mens in de lus die elke actie controleert om te zien of deze niet gevaarlijk is, kunnen we eindigen met acties die crimineel zijn of mensen kunnen schaden,” zei Bengio, die oproept tot meer regulering. “Over een paar jaar kunnen deze systemen slimmer zijn dan wij, maar dat betekent niet dat ze hetzelfde morele kompas hebben.”

In één experiment dat online werd gezet, instrueerde een anonieme maker een agent genaamd ChaosGPT om een “destructieve, machtswellustige, manipulatieve AI” te zijn. De agent ontwikkelde een 5-stappenplan, met stap 1: “De mensheid vernietigen” en stap 5: “Onsterfelijkheid bereiken”.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

AI

Shutterstock.

 

De agent kwam echter niet ver en leek te verdwijnen in een konijnenhol van het onderzoeken en opslaan van informatie over de dodelijkste wapens uit de geschiedenis en het plannen van Twitterberichten.

De U.S. Federal Trade Commission, die momenteel een onderzoek doet naar OpenAI vanwege bezorgdheid over schade voor consumenten, ging niet direct in op autonome agents, maar verwees Reuters naar eerder gepubliceerde blogs over deepfakes en marketingclaims over AI. De CEO van OpenAI heeft gezegd dat de startup de wet volgt en met de FTC zal samenwerken.

Existentiële angsten

Afgezien van de existentiële angsten, zou het commerciële potentieel groot kunnen zijn. Foundation-modellen worden getraind op enorme hoeveelheden gegevens zoals tekst van het internet met behulp van kunstmatige neurale netwerken die geïnspireerd zijn op de architectuur van biologische hersenen.

OpenAI zelf is zeer geïnteresseerd in AI-agenttechnologie, volgens vier mensen die op de hoogte zijn van de plannen. Garg, één van de mensen die op de hoogte is gebracht, zei dat OpenAI huiverig is om haar eigen open-ended agent op de markt te brengen voordat ze de problemen volledig begrijpt. Het bedrijf vertelde Reuters dat het rigoureuze tests uitvoert en brede veiligheidsprotocollen opstelt voordat het nieuwe systemen vrijgeeft.

Microsoft, de grootste geldschieter van OpenAI, is een van de grote jongens die het op het gebied van AI-agenten gemunt heeft met zijn “copilot voor op het werk” die degelijke e-mails, rapporten en presentaties kan opstellen.

Zo dom als wat

CEO Satya Nadella ziet de foundation-model technologie als een sprong voorwaarts ten opzichte van digitale assistenten zoals Microsoft’s eigen Cortana, Amazon’s Alexa, Apple’s Siri en de Google Assistant – die volgens hem allemaal niet aan de aanvankelijke verwachtingen hebben voldaan.

 

Artikel gaat verder na video.

 

“Ze waren allemaal zo dom als wat. Of het nu Cortana of Alexa of Google Assistant of Siri is, ze werken allemaal gewoon niet,” vertelde hij in februari aan de Financial Times.

Een woordvoerder van Amazon zei dat Alexa al geavanceerde AI-technologie gebruikt, en voegde eraan toe dat het team aan nieuwe modellen werkt die de assistent capabeler en nuttiger zullen maken. Apple weigerde commentaar te geven.

Google zei dat het zijn assistent ook constant verbetert en dat zijn Duplex-technologie restaurants kan bellen om tafels te reserveren en uren te controleren.

AI-expert Edward Grefenstette heeft zich vorige maand ook aangesloten bij de onderzoeksgroep Google DeepMind van het bedrijf om “algemene agents te ontwikkelen die zich kunnen aanpassen aan omgevingen met een open einde”.

Toch kunnen de eerste consumenten-iteraties van quasi-autonome agents van meer behendige startups komen, volgens sommige van de geïnterviewde mensen.

Investeerders

Jason Franklin van WVV Capital zei dat hij moest vechten om te investeren in een AI-agentsbedrijf van twee voormalige Google Brain-ingenieurs. In mei leidde Google Ventures een seedronde van 2 miljoen dollar in Cognosys, dat AI-agenten voor werkproductiviteit ontwikkelt, terwijl Hesam Motlagh, die in januari de agentstartup Arkifi oprichtte, zei dat hij in juni een “aanzienlijke” eerste financieringsronde afsloot.

Er zijn minstens 100 serieuze projecten bezig met het commercialiseren van agents, aldus Matt Schlicht, die een nieuwsbrief over AI schrijft.

“Ondernemers en investeerders zijn erg enthousiast over autonome agents,” zei hij. “Ze zijn daar veel enthousiaster over dan gewoon over een chatbot.”