Buitenland

Polen versterkt troepen langs grens met Wit-Rusland, Kremlin ‘bezorgd’

20-07-2023 12:53

Polish army
DarSzach / Shutterstock.com

Moskou, 20 juli (Reuters) – Het Kremlin zei op donderdag dat het besluit van Polen om zijn troepen langs zijn grens met Wit-Rusland te versterken in reactie op de aanwezigheid van Russische huurlingen van Wagner “een reden tot bezorgdheid” was.

Polen, een lid van de westerse militaire NAVO alliantie, begon deze maand met het verplaatsen van meer dan 1000 troepen, samen met militaire hardware, naar het oosten.

Warschau had eerder aangekondigd ook 500 politietroepen te sturen om de veiligheid aan de grens te verhogen om het hoofd te bieden aan het stijgende aantal migranten die de grens oversteken, en aan het vooruitzicht van een Wagner-aanwezigheid.

Wagner-huurlingen

Het Wit-Russische ministerie van Defensie zei op donderdag dat huurlingen van Wagner waren begonnen met het trainen van Wit-Russische speciale eenheden op een militaire basis op slechts een paar mijl van de grens met Polen.

Gevraagd naar de stap van Polen, vertelde Kremlin woordvoerder Dmitry Peskov aan verslaggevers: “Natuurlijk is het een reden tot bezorgdheid. De agressiviteit van Polen is een realiteit. Zo’n vijandige houding tegenover Wit-Rusland en de Russische Federatie vereist verhoogde aandacht van onze kant.”


TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

TPO Podcast

TPO Podcast 494 met XR Veelo en Waterkanon Brussen

Lees verder

TPO PODCAST 486