Premium | Cult

Arnon Grunberg: ‘De kruistocht tegen populisme is volstrekt zinloos en contraproductief’

21-07-2023 12:49

Arnon Grunberg
Premium
Arnon Grunberg, tijdens een avond met de Amerikaanse cultuurcriticus Eric Jarosinski in hotel V in Amsterdam, januari 2015. CC-foto: Milliped/Wikimedia. Bewerkt door TPO.

Schrijver Arnon Grunberg heeft de interviewafspraak twee keer moeten afzeggen en verontschuldigt zich er bij aanvang beleefd voor. Voor zover mogelijk komt hij zijn afspraken stipt na ('zo ben ik opgevoed'), al was het maar omdat hij voor zijn journalistieke projecten zelf ook mensen interviewt en van hun stiptheid afhankelijk is.

`Sander Schimmelpenninck is intellectueel gezien natuurlijk geen groot licht. Het is een slimme jongen. Maar laten we dat alsjeblieft niet verwarren met het idee dat hij een begenadigd denker zou zijn. Wat hij in zijn columns beweert blijft meestal hangen in vrij simpele vijandbeelden´

Halverwege het interview zal hij Nederland anno nu, ondanks veelvuldige klaagzangen over het tegendeel, nog steeds kwalificeren als een 'high trust samenleving', kortom, een maatschappij die tegen een stootje kan. En door zijn afspraken na te komen, suggereert Grunberg, draagt hij op zijn bescheiden manier een steentje bij aan het in stand houden van die high trust.

In zijn nieuwste boek De vluchteling, de grenswacht en de rijke jood (over de migratie) schrijft Grunberg dat "wie meent dat Nederland kapot is nog nooit in waarlijk kapotte landen is geweest".

`Ook heel slimme mensen kunnen vatbaar zijn voor radicalisering en extreemrechts. Door ze aan te spreken als mensen met laag IQ  kun je jezelf misschien een held wanen en denken dat je aan de goede kant van de geschiedenis staat, maar iets verbeteren zal het vermoedelijk niet´

Enkele vlegeljaren op het Vossius Gymnasium uitgezonderd ("toen scandeerde ik ook 'Weg met Lubbers!'"), is Grunberg, zegt hijzelf, altijd een antirevolutionair geweest.

"Waarschijnlijk heeft het geholpen dat mijn vader in zijn vroeger jaren communist is geweest. Die heeft met eigen ogen gezien hoe leugenachtig dat systeem was. En hoe wreed andersdenkenden door de communisten zijn behandeld. Toen ik opgroeide was elke dag duidelijk dat de Sovjet-Unie geen echt alternatief was voor onze pa

 
 

Neem een abonnement op TPO Premium en lees direct verder.

 
 

Vanaf 11 cent per dag!

 
 

Neem nu een abonnement!

 
 

Lees hier meer over TPO Premium en ontdek wat je allemaal krijgt voor die 11 cent per dag.

 
 

Als je al lid bent, log dan hieronder in om direct verder te lezen.

 
 


TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

TPO Podcast

TPO Podcast 512 met Verkennen Veelo en Gom Brussen

Lees verder

TPO Podcast 510 met Verkiezingen Veelo en Formatie Brussen

Lees verder

TPO PODCAST 486