Buitenland

Poetin: ‘Westen wakkert oorlogsvlammen aan, NAVO-wapens branden goed op slagveld’

21-07-2023 13:22

Rusland
(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKOU, 21 juli (Reuters) – De Russische president Vladimir Poetin zei vrijdag dat het Westen de “oorlogsvlammen” aanwakkert door Oekraïne te steunen in zijn conflict met Rusland, en dat de wapens die het Westen aan Oekraïne levert “goed branden” op het slagveld.

Poetin maakte televisieopmerkingen voor leden van zijn Veiligheidsraad aan het begin van een online vergadering.

Agressie tegen Wit-Rusland

Ook beschuldigde Poetin Polen er vrijdag van territoriale ambities te hebben in de voormalige Sovjet-Unie. Poetin zei dat elke agressie tegen Ruslands buurland en nauwe bondgenoot Wit-Rusland zou worden beschouwd als agressie tegen Rusland.

Moskou zou reageren op elke agressie tegen Wit-Rusland “met alle middelen die ons ter beschikking staan”, vertelde Poetin in televisie-uitzendingen aan een vergadering van zijn Veiligheidsraad.

Troepen naar Oost-Polen

Het veiligheidscomité van Warschau heeft woensdag besloten om militaire eenheden naar Oost-Polen te verplaatsen nadat leden van de Russische huurlingenmacht Wagner in Wit-Rusland waren aangekomen, citeerde het staatspersbureau PAP zijn secretaris als zeggend op vrijdag.

Op woensdag was te zien hoe Wagner-opperhoofd Jevgeni Prigozjin in een video zijn strijders verwelkomde in Wit-Rusland, hen vertelde dat ze voorlopig niet verder zouden deelnemen aan de oorlog in Oekraïne, maar hen beval kracht te verzamelen voor Afrika terwijl ze het Wit-Russische leger trainden.

Prigozhin zegt dat Wagner, die de slopende verovering van de Oekraïense stad Bakhmut leidde, de meest effectieve strijdmacht van Rusland is. Maar zijn veelvuldige botsingen met het Moskouse defensie-apparaat leidden ertoe dat hij vier weken geleden een gewapende muiterij organiseerde.

De opstand eindigde met een overeenkomst dat Wagner-strijders, velen gerekruteerd uit de gevangenis, ofwel zouden verhuizen naar Wit-Rusland, zich zouden aanmelden bij het Russische leger of zouden terugkeren naar hun huizen.

Pools-Litouwse eenheid

Op donderdag zei Wit-Rusland dat huurlingen van Wagner waren begonnen met het trainen van Wit-Russische speciale eenheden op een militaire basis op slechts een paar kilometer van de grens met Polen.

Poetin zei dat er persberichten waren over plannen voor een Pools-Litouwse eenheid om te worden gebruikt voor operaties in het westen van Oekraïne – waarvan delen in het verleden tot Polen behoorden – en uiteindelijk om daar grondgebied te bezetten.

“Het is bekend dat ze ook dromen van de Wit-Russische gebieden,” zei hij, ook zonder enig bewijs te leveren.

Polen ontkent territoriale ambities in Wit-Rusland.