Buitenland

Hongaarse premier Viktor Orban: ‘EU voert LGBTQ-offensief’

22-07-2023 13:46

Gay pride
Shutterstock.

BOEDAPEST, 22 juli (Reuters) – De Hongaarse premier Viktor Orban herhaalde zaterdag zijn aanval op de Europese Unie voor wat hij een ‘LGBTQ-offensief’ noemde, en zei dat zijn nationalistische regering de christelijke wortels van het land zou beschermen.

In een toespraak in Roemenië zei Orban – al lange tijd een criticus van Brussel – ook dat hij hoopte dat de verkiezingen voor het Europees Parlement volgend jaar regeringen binnen het blok zouden versterken die het “federalisme”, vertegenwoordigd door Duitsland en Frankrijk, verwerpen.

‘LGBTQ-propaganda’

Orban, die sinds 2010 aan de macht is, nam in 2021 een wet aan die het gebruik van materialen die homoseksualiteit en geslachtsverandering promoten op scholen verbiedt, met als argument dat kinderen beschermd moeten worden tegen “LGBTQ-propaganda”, waardoor de ruzie met de EU escaleerde.

Hij is ook met Brussel in botsing gekomen over andere kwesties, waaronder de rechtsstaat en hervormingen van de Hongaarse media en rechterlijke macht.

De EU is “of een imperium of het zijn individuele naties. We moeten ons geen illusies maken: de federalisten proberen ons uit te knijpen,” zei Orban.

“Ze wilden openlijk een verandering in de regering in 2022 in Hongarije,” zei Orban, eraan toevoegend dat hetzelfde nu gold voor Polen.

Parlementsverkiezingen Polen

Polen houdt parlementsverkiezingen deze herfst, wanneer de conservatieve Wet en Rechtvaardigheid (PiS) partij zal streven naar een derde termijn. Het heeft veel beleid aangenomen dat overeenkomt met dat van Orban, en beide landen zijn verwikkeld in een rechtsstaatgeschil met het blok dat heeft geleid tot de opschorting van bepaalde EU-fondsen.

Orban zei dat het evenwicht tussen federalisten en landen die niet meer bevoegdheden aan Brussel willen afstaan verstoord werd toen Groot-Brittannië uit het blok stapte en dat nu alleen Warschau en Boedapest “vasthouden aan hun (anti-federalistische) standpunt”.

Ondertussen heeft hij zijn anti-LGBT retoriek opgevoerd terwijl de economische problemen van Hongarije zijn geëscaleerd. De jaarlijkse inflatie bedroeg in het eerste kwartaal meer dan 25%.

“De EU verwerpt het christelijk erfgoed, vervangt haar bevolking via migratie en voert een LGBTQ-offensief”, zei hij zaterdag.


TPO Podcast vrijdag: slechts 1 euro

TPO Podcast

TPO Podcast 494 met XR Veelo en Waterkanon Brussen

Lees verder

TPO PODCAST 486